2019-05-26
上個星期去尖沙咀食飯,去咗一間印度餐廳初嘗印度料理。去到餐廳大概8:30左右,但係食飯時間唔係話好多人。不過最有趣嘅事呢間印度餐廳入面食嘅人全部都係印度人同埋外國人,真係一個華人都見唔到啊!感覺都好似幾正宗既印度嘢食!坐低冇耐,見到隔離有個哥哥仔食緊一碟好大碟嘅煎餅,煎餅嘅味道向着我嘅方向飄來!陣味好香好香!所以我忍唔住都order左一個!呢個原味煎餅配埋三個醬,我自己比較鍾意食中間白色嗰個醬,因為白色嗰個醬唔辣嘅而且好香椰香味!而另外果兩個醬就十分之辣,鍾意食辣嘅朋友應該覺得好好味。而煎餅同我平時食開嘅有少少唔同,佢有一陣牛油味,口感有啲似餅乾好脆,即使唔點醬都好好食。之後再嗌咗個芝士咖喱飯,呢個芝士飯對我呢個唔係好食得辣嘅人來講係一個好大嘅挑戰! 雖然佢好辣但係越辣越想食,尤其是有埋佢白色既芝士醬簡直冇得彈!嚟到印度餐廳!梗係要食下印度咖喱㗎啦!於是我哋order左一份咖喱連薄餅!印度咖喱果然冇令我失望!份印度咖喱果然好足料,有好多唔同嘅香料同埋配菜,上碟時仲係熱辣辣。連埋個薄餅一齊食辣辣地咁真係好開胃。最後我哋叫多個乾果米餅,佢同普通嘅薄餅有少少唔同。佢嘅口感亦都係我未試過嘅,我
最後我哋叫多個乾果米餅,佢同普通嘅薄餅有少少唔同。佢嘅口感亦都係我未試過嘅,我覺得佢幾得意。呢個乾果米餅食落去真係有一陣米既味道,入面夾住一啲薯蓉同埋真係有乾果係入面㗎!呢個米餅食落去都幾健康,味道都唔錯!
呢一個印度料理初嘗我十分滿意,估唔到印度野原來都幾啱香港人嘅胃口!哩間餐廳仲提供好多嘅素食!素食人士都有好多唔同嘅選擇!都值得推薦素食人士黎試一試!