2017-08-27 1947 瀏覽
話說今日下午請左半日假,諗住同家人出九龍塘飲餐茶食個午飯啦,點知去到依間八月花見門口都有好幾枱人等位我都要等十幾二十分鐘先入得去。八月花既食物種類都多,小菜及點心都有,其中亦有不少新派中式點心,不過我就只叫左一樣。我先俾大家睇下我地叫左啲咩食啦👇大家都見到其實價錢唔平架(小點:26,中點34,大點38,茶芥14/位,前菜:16),不過考慮到地段因素,坐得幾舒適(我地坐卡位,張枱好大,梳化亦好寬敞),同埋食物質素佳,整體都值既有點奇特既係,佢干炒牛河同埋蛋白岩米桶仔飯反而上先,其他點心就後上,不過唔緊要,因為佢每道菜都好似即整既,熱烘烘的干炒牛河有分大碟及細碟版本,依個係細碟,但有啲後悔,應該叫大碟先岩,因為佢好好食,好夠鑊氣每人食一碗仔已經無左了,真想再叫桶仔飯味道較淡,唔油膩,好健康叉燒包比一般出面茶樓既細啲啲,但內裡叉燒夠,汁味濃,係好食既叉燒酥亦做得出色,同叉燒包一樣,內裡叉燒同汁味濃,推薦依味其實我無食啊,不過家人話都好食,軟綿綿似的。最後依味酥皮龍蝦湯鮮竹卷就係唯一一味我地叫既新派點心見佢送個龍蝦湯好得意,先講鮮竹卷,較出面酒樓比較,皮薄香脆,令整體上無咁油膩,味道就差不多。
我都要等十幾二十分鐘先入得去。

干炒牛河(細碟)
每人食一碗仔已經無左了,真想再叫
蛋白岩米桶仔飯
桶仔飯味道較淡,唔油膩,好健康
叉燒包
叉燒酥
叉燒酥
叉燒酥亦做得出色,同叉燒包一樣,內裡叉燒同汁味濃,推薦
白花釀魚肚
依味其實我無食啊,不過家人話都好食,軟綿綿似的。
酥皮龍蝦湯鮮竹卷
酥皮龍蝦湯鮮竹卷(既酥皮湯)
最後依味酥皮龍蝦湯鮮竹卷就係唯一一味我地叫既新派點心
見佢送個龍蝦湯好得意,先講鮮竹卷,較出面酒樓比較,皮薄香脆,令整體上無咁油膩,味道就差不多。重點係酥皮龍蝦湯,龍蝦味濃,但我好似食唔到有龍蝦,酥皮鬆脆可口,配湯一流,係好食既

下次有機會都想試多啲佢其他特色點心
  • 酥皮龍蝦湯鮮竹卷