-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽-早兩日去咗中環嘅Plaa同朋友慶祝生日,試咗佢哋dinner 嘅tasting menu其中有幾樣令我印象特別深刻😍:🥘 Tasting menu ~$1280pp🥢Nam prik kapi 🆙Nam prik kapi食材有日本青花魚、蝦、蛇瓜。青花魚味道濃郁,配埋較清啖甘甜嘅蛇瓜同冰涼嘅紫洋蔥,可以有效中和番味道,令到整體口感清新。青花魚入口順滑,蝦肉彈牙鮮甜,蝦醬帶少少鹹香同辣味,令整道菜更加惹味。🥢Plaa Tiao jiew 🆙Plaa Tao Liew食材有鱈魚、椰子奶、豆醬。鱈魚先用泰式豆醬醃製2小時再烘烤,口感嫩滑鮮美,配埋幼滑嘅椰子乳液泡沫,令到口感更濃郁,亦增添咗椰子香氣。🥢Nam Prik Noom 🆗Nam Prik Noom主要食材有青辣椒、蟶子、意大利面。醬汁以烤青辣椒,波菜同泰式香菜混合而成,味道濃郁,蒜香同辣味都好出。蟶子鮮美,魚子醬咸香味幾出,意粉係自家製的,軟硬度適中,較彈口亦好掛汁👍🏻。🥢Po Piah 🆙Po Piah 嘅食材主要有大蝦、泰式香草、蝦醬辣椒醬。春卷外皮炸得好香脆,內裡嘅餡料豐富紮實,加埋蝦醬

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥘🥘🥘🥘🥘🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥘 Tasting menu ~$1280pp
🥢Nam prik kapi 🆙

🥢Plaa Tiao jiew 🆙

🥢Nam Prik Noom 🆗

🥢Po Piah 🆙
Po Piah 嘅食材主要有大蝦、泰式香草、蝦醬辣椒醬。春卷外皮炸得好香脆,內裡嘅餡料豐富紮實,加埋蝦醬辣椒醬更加惹味😋。

🥢Marinated Pork l Eggplant l Green Pepper Jus 🆗
呢款係seasonal嘅菜式,主要食材有豚肉、茄子、黑椒汁。豚肉充分咁索到黑椒汁,非常入味,口感軟滑唔韌👍🏻。