2018-12-07
每逢初一,十五我都盡量會食齋,今日下午同媽咪行街,經過TKO Gateway 地下的Food Lane見到有一間清心齋,就啱曬我今日初一食齋的習慣。 除了有齋之外,還有很多糕點,芝麻糊,豆腐花等等。 睇到我都花多眼亂樣樣都想食, 所以就買了很多返屋企慢慢試。 齋鹵味大盒$30,小盒$15,糕點$23/4件,點了甜酸齋, 齋燒鵝, 蠔油齋, 咖哩齋, 腐皮卷$18,芒果布甸 $12, 芝麻糊$12 ,豆腐花$8, 香芋糕,椰汁蘆薈糕,彩虹椰汁糕, 桂花糕,紅棗糕,芝麻糕,紅豆糕,馬豆糕, 砵仔糕, 無糖豆漿$12。甜酸齋 ~ 甜甜酸酸,又煙韌。齋燒鵝 ~ 唔硬但係味道甜咗小小。蠔油齋 ~ 味道不太突出。咖哩齋 ~ 香濃的咖哩味, 比起出面的咖哩齋味道更濃更好吃。腐皮卷 ~ 有水準,腐皮卷的餡料有紅蘿蔔,木耳,健康又好吃。芒果布甸 ~ 入面有粒粒香濃的芒果,布甸口感香滑美味,推介。芝麻糊 ~ 香濃的芝麻味但比較甜。豆腐花 ~ 用有機黃豆製成的豆腐花,豆香味濃。香芋糕 ~ 畀佢鮮豔的紫色吸引,入口味道唔錯,有芋蓉的口感,個人比較喜歡這一個。椰汁蘆薈糕 ~ 味道不太甜,唔錯!還食到有一絲絲的蘆
甜酸齋 ~ 甜甜酸酸,又煙韌。
齋燒鵝 ~ 唔硬但係味道甜咗小小。
蠔油齋 ~ 味道不太突出。
芝麻糊 ~ 香濃的芝麻味但比較甜。
豆腐花 ~ 用有機黃豆製成的豆腐花,豆香味濃。
椰汁蘆薈糕 ~ 味道不太甜,唔錯!還食到有一絲絲的蘆薈。
彩虹椰汁糕 ~ 其實是啫喱椰汁糕,有幾款不同的啫喱口味。
桂花糕 ~ 桂花與紀子係最配合的,味道清香。
紅棗糕 ~ 口感煙煙靭靭,紅棗味豐富。
芝麻糕 ~ 有香濃的芝麻味,但味道比較甜。
紅豆糕 ~ 紅豆份量適中,甜而不膩,感覺這一款比較健康。
馬豆糕 ~ 馬豆有點硬。
砵仔糕 ~ 唔夠煙韌,味道一般。
無糖豆漿 ~ 喜歡飲無糖豆漿比較健康,
豆味香濃。
雖然我常常經過坑口,但今日反而是第一次發現有清心齋這間齋舖。 啱曬間中會吃素的我。 最喜歡清心齋的糕點,價錢優惠又好味。 以前我經常到銅鑼灣買糕點, 價錢相比起清心齋真是貴很多呢!