今日有M君請食野,去左呢間分子雪糕專門店,平時我行經佢地唔走門市,但一直覺得係卓頭野所以無幫襯,但今次有人請食所以就去試下。呢間同佢旗下分店唔同既地方係因為佢係標明係咖啡店,所以有Cake食同咖啡飲。叫左兩件蛋糕同一杯咖啡,再叫左兩份雪糕試下。首先係賣相好吸引既火山蛋糕($88),外面係朱古力蛋糕,係火山口放左少許乾冰,然後當倒入蜜蜂後,就會有火山爆發既效果出現。睇佢爆煙果下真係好吸引,名副其實,而切開蛋糕食果陣,有一陣好濃既朱古力味,蛋糕做得軟硬適中,味道亦唔會過甜,但美中不足係用左蜜蜂去做「岩漿」,顏色唔係太夾,而且蜜蜂既甜度頗高,間接影響左蛋糕本身既朱古力味,混和一齊食反而食唔到蛋糕本身既朱古力味,如果佢地用車厘子做漿汁應該效果會好好,因為好多酒心朱古力都有用車厘子配塔。朱古力咖啡($34),咖啡味比較淡,飲落比較似飲一杯純朱古力,怕咖啡苦味既朋友可以一試。流沙奶皇包分子雪糕($44),好似真係食緊奶皇包,特別在唔係食緊個芯,而係真係食奶皇包第一啖連包一齊食,因為食落有奶黃味道,而唔係太甜同膩,奶黃味中夾雜有少少饅頭既味道,可以做到咁既效果真係出乎我意料,但食左幾啖都係咁既味道就
分子火山蛋糕
分子火山蛋糕
朱古力咖啡
流沙奶皇包分子雪糕
流沙奶皇包分子雪糕($44),好似真係食緊奶皇包,特別在唔係食緊個芯,而係真係食奶皇包第一啖連包一齊食,因為食落有奶黃味道,而唔係太甜同膩,奶黃味中夾雜有少少饅頭既味道,可以做到咁既效果真係出乎我意料,但食左幾啖都係咁既味道就真係比較單調,如果入面個芯都可以做到純奶黃既效果就真係完美。
大吉大利分子雪糕
大吉大利分子雪糕($39),賣相係一個大柑,即係蜜柑味啦,樹葉係薄脆,而係樹枝係甘大支,個柑就真係柑啦,入面混入左柑皮,食果陣更有層次,刺激到味蕾之餘又唔係單純靠雪糕本身既甜味,呢個柑桔味酸得黎又唔會太過火,食落去會令人想食多d,o岩晒怕膩又鍾意食雪糕既人,而且呢個味道比較大路,相信會比較o岩怕食太特別口味既朋友,
情人特別版野莓芝士蛋糕
玫瑰園分子雪糕
最後食完我同M君都意猶未盡,叫多左Lab made推介緊既情人節套裝,就係佢地既野莓心心芝士蛋糕同埋玫瑰園分子雪糕,個芝士蛋糕做得唔膩,而中間仲放左一朵真玫瑰上去,係可以食架,碟旁既野莓醬令個蛋糕錦上添花,如果無左呢個醬,成個蛋糕就真係失色不少。不過係佈置上無乜情人節既感覺,如果可以用野莓醬畫下心心公仔應該可以吸到更多客人去order佢。

玫瑰園分子雪糕係士多啤梨分子雪糕做主角,兩朵白玫瑰種左係草地上面,仲有一堆紅心心陪襯,白色既花係蛋白餅,綠色既草地係混左綠茶粉杏仁碎,心心係朱古力,四樣配合得唔錯,而雪糕入面有熱情果醬混左係度,令本來偏酸既味道變得甜番,果然係情人節雪糕,外表同內裡都係比人甜蜜蜜既感覺,真係好o岩想係情人節感受甜到膩既感覺既情侶去試。

食完之後,覺得好飽,而味道亦令我好滿意,一改左我之前對呢類啅頭野既觀感,下次一定會帶其他朋友去試下。
題外話/補充資料: 店內坐位唔多,而位處登龍街食肆林立之地,隨時會遇到客滿無位坐之患,建議想坐低慢慢嘆既朋友早d去。
2015-02-10
1 分鐘 (堂食)
朱古力咖啡
流沙奶皇包分子雪糕