2011-05-05 61 瀏覽
新產品,有九款用芒果做既甜品,這裡的芒果一向都係幾唔錯,比不少生果店或者超市買到既芒果更好,最好既係365日都有芒果食,水準亦唔差。今次攪左個芒果盛宴,又試下呢個盛宴水準如何。九款入面,有3款應該係新野,滑滑燩蛋,夠滑,不過叫得做燩蛋,卻係無咩蛋味,有點奇怪,食落只有面頭d朱古力粒既味,同埋叫得做芒果盛宴,應該有芒果成份,不過真係完全食唔出,呢款唔係太特別。芒果凍餅,用餅碎做底,有點似木糠布丁,餡係忌廉加芒果肉,忌廉好似雪得硬左d,有d似食緊忌廉磚咁,芒果就好似少左d,食落只係一口cream,感覺麻麻。另一款新野係芒果奶凍,不過是日賣哂無得食,要轉另一款,要左小丸子。三款新野水準都麻麻。其他有芒果布甸,一向都唔多歡喜這裡的芒果布甸,食落粉粉,今次水準都係咁,還是實實在在食芒果肉好過。芒果慕思同布甸係同一系,不過呢款食落就奶奶的,同埋好芒果香料,感覺不良,唔岩我。芒晶晶同撈河,基本上無咩分別,只係水晶jelly同椰汁條既分別。有粒芒果雪球,夠凍,食似食雪芭咁,算係唔錯。無味既晶晶同埋椰椰地既撈河,要撈埋d果肉一齊食,唔係真係無咩味。另一款係一粒糰米糍搭幾片果肉,個人覺得無咩誠意既一款,糰
左︰布甸; 中︰凍餅; 右︰慕思
左︰燩蛋; 中︰小丸子; 右︰晶晶
左︰撈河; 中︰糰米糍; 右︰小丸子

芒晶晶撈河,基本上無咩分別,只係水晶jelly同椰汁條既分別。有粒芒果雪球,夠凍,食似食雪芭咁,算係唔錯。無味既晶晶同埋椰椰地既撈河,要撈埋d果肉一齊食,唔係真係無咩味。另一款係一粒糰米糍搭幾片果肉,個人覺得無咩誠意既一款,糰米糍叫做煙韌,入面粒芒果都叫做大粒。

個人覺得芒果小丸子應該係最好既一款,小丸子煮得熟,軟腍有嚼頭,芒果肉同芒果汁亦係滿滿,係叫做最正常既一款。

成set 野$98蚊,平均都要十多蚊兜,新野水準都係一般般,無話邊款較為特出,反而d舊款野保持一貫水準,只少夠凍夠解暑,下次都係單點好過。幫襯既係灣仔店,賣$98,轉個頭係銅鑼灣,同一個盛宴係$1xx,唔同地區,價錢都唔同,又唔知銅鑼灣呢個係唔係好食d呢?

$50 (宵夜)