2021-06-12
出街食串燒甘麻煩,又食到成身味,前排貪得意,買左呢間舖頭嘅串燒沙爹串,沙嗲醬同埋佢嘅串燒專用電爐,喺屋企同屋企人一齊嘆下串燒。佢嘅沙嗲醬令我好驚喜,佢唔係就咁開粉嘅 醬汁,唔辣嗰隻沙嗲醬有濃濃嘅花生香味,少甜,好正!辣嗰隻沙嗲醬有好多花生粒同蝦乾,好足料。沙嗲串我試左豬,牛,雞。啲醃料好正! 啲肉一啲都唔Un! 雞肉特別嫩滑,忍唔住食完一串又一串!個串燒爐更加之令我驚喜!之前去朋友屋企,佢個串燒爐搞到間屋好大油煙,啲油彈嚟彈去,同埋個爐預熱要好耐嘅時間。呢一個爐完全冇曬呢啲缺點,個爐大概三四分鐘已經預熱咗,燒肉嘅時候佢都唔會好大油煙,而且串燒爐嘅size好夾啲串燒, 一次可以燒到八串!食完一次後嘅小小心得:我地食左三四串後發現拎走個竹籤嘅話,啲肉會燒得更加快,更加香口。 另外,自備青瓜同啤酒去襯啲燒肉可以減少熱氣😋😋😋