又到一年一度嘅大閘蟹季節啦!話說每一年嘅大閘蟹季節,我都會食返幾多隻幫襯下。平時呢個季節我都必定每叫番啲三五知己一齊黎食下大閘蟹,聚下咁樣嘅,但係今年未着已經忍唔住想先食幾隻頂住先!一嚟到啲大閘蟹已經係枱面度等緊我啦!一座一座嘅大閘蟹山喺我面前唷~~等間對唔住嚕,我要,我要,好快食咗你落肚,哈哈。一般嘅大閘蟹要蒸十幾至20幾分鐘就OK啦,視乎大閘蟹嘅大細而決定,不過今次唔使我自己整呀,淨係坐喺度等食就得啦!我哋今次食嘅大閘蟹就係公,開咗個蟹蓋之後我已經有D膏流左出嚟,係個蟹蓋嗰度已經有啲好creamy 嘅膏喺度,用隻專用嘅匙羹仔慢慢咁樣食超正啊,之後佢個身仲更加多膏,咬落去呢。。。。一個字正!除咗可以食到一隻隻嘅蟹之外,叫咗個蟹粉小籠包,呢度嘅蟹粉小籠包係一個用一個籠嚟蒸,非常之精細,初頭都會驚一爽起就流晒啲湯出嚟,但係點知完全唔會發生。跟住又擔心會唔會個皮好口呢,但係又完全唔會發生喎,食落去層皮其實厚薄適中,一咬落去啲蟹膏嘅味道再加豬肉嘅香味,仲飲埋啲湯,鮮味十足。平時兩面黃就食得多,今次兩面黃上面再加埋啲蟹膏同埋蟹肉,食落去又係別有一番風味。上面嘅蟹黃醬好足料,食落去啖啖都有蟹黃嘅

平時兩面黃就食得多,今次兩面黃上面再加埋啲蟹膏同埋蟹肉,食落去又係別有一番風味。上面嘅蟹黃醬好足料,食落去啖啖都有蟹黃嘅味道,亦都有蟹肉嘅質感,軟熟嘅醬汁加在脆卜卜嘅面上面,當真唔錯!
平時自己整已經好少整花膠嚟食,因為個工序就比較複習,今次見到呢個菜式有花膠,仲加埋蟹黃,豆腐,食落去有花膠嘅膠質,豆腐的香滑,再加埋蟹黃嘅香濃,配搭得幾好,撈飯一流。
食完大閘蟹之後就到薑茶嘅出現啦,平時自己係屋企就會煮啲紅糖薑茶,呢度就將紅糖薑茶煮芝麻湯圓。講真真係要讚下呢一個芝麻湯圓嘅湯底,佢甜得嚟又有姜嘅小小辣味,飲落去非常之暖胃,又可以一解飯後甜品的魔咒。
講真如果係屋企食的話呢,自己就淨係會整幾隻蟹嚟食,如果要我慢慢係屋企將原隻蟹攞啲蟹膏出嚟再去煮其他餸,係完全冇可能嘅事,所以今次出咗嚟食,我學會左都係出嚟食un un腳,唔使煮唔使洗好,哈哈!