2016-06-27
今日要去深水埗嗰邊交一啲文件俾政府 所以平時唔去深水埗嘅我都要去一趟 交完文件就同男朋友睇下有啲咩正野食拉 跟住見到你一家野見到佢門口出邊寫話$10@3支啤酒好吸引 因為夏日炎炎飲返支冰凍啤酒 簡直係消暑嘅良品 所以就上左去食!酸梅湯堂竹蔗茅根都係任飲 而男朋友堅持叫3支 出面一支$10都買吾到呀 我哋叫咗半隻秘製雞煲 老闆見到我哋仲點緊其他啊材料嘅時候 已經幫我地落左單 希望我哋可以盡快食到 又唔需要等好耐 好細心呀👏👍 雞煲嚟到嘅時候香噴噴而且上面仲有好多配料 自製嘅份量都好足料 我同男朋友都覺得唔只半隻雞咁少之後隻雞 好惹味 肉質又夠滑 就連平時一向吾食雞胸既我都有食 完全冇諗過一間係深水埗嘅小食店可以食到呢個嘅水準 真係出乎意料之外!食完個雞煲就會加湯打邊爐 個到有個調料吧 就好似打邊爐咁 如果覺得又唔夠味既可以自己加味 例如可以加酸辣、麻辣等等 啱晒係唔同口味嘅你哋拉😁之後我哋叫左少少配料 包括有粟米、生菜、腸仔、豆腐、炸響鈴、芝心丸其中最特別嘅係炸響鈴 炸響鈴好脆 而且份量夠多 食法:我會將響鈴只係放係鍋上面 大概五至八秒左右就拎返出黎拉 因為放得太耐就會唔脆 而且會好似山
其中最特別嘅係炸響鈴 炸響鈴好脆 而且份量夠多 食法:我會將響鈴只係放係鍋上面 大概五至八秒左右就拎返出黎拉 因為放得太耐就會唔脆 而且會好似山根甘
如果鍾意食海鮮嘅你們叫下 基於我同男朋友都唔鍾意食海鮮 所以我哋冇叫啦 但係見到啲海鮮都好新鮮 而且都會有一啲推介同埋特價 大家都可以試下呀!
總括而言,我一定會再去呢一間食雞煲 因為個味道真係刻骨銘心 其他食店真係食唔到 你個性價來講真係非常超值!