2017-12-11 236 瀏覽
在淘大商場,食市林立,選擇算多,秋冬最想吃火鍋,熱辣辣又飽肚。本來想去吉野家、大家樂呢啲快靚正快餐店,可惜食飯時間多人。最後去了總算有位座的麻布茶房有AB,AC,AD餐選擇。 A是火煱,有牛、豬、雞3種選擇。B是雪糕,雪糕有幾款,我們要了最平嘅組合個種:燒蕃薯麻薯綠茶雪糕(雪糕有幾種味選: 雲呢拿,綠茶, 芒果……)。湯底有豬骨,蕃茄,麻辣。白飯是跟餐送的,如果要轉烏冬加$10。烏冬是湯烏冬,不是平常快餐店個啲原個上。因為喺日式火鍋,所以就冇辣椒仔,蒜泥個啲囉,但喺都冇日式麻醬附送,只有醬油,我諗大概喺湯底已經本身夠鹹,所以基本上唔 沾醬都ok. 食完熱辣辣嘅火鍋,即刻上雪糕。雪糕配料正,蕃薯香,麻薯好似炸過,QQ煙韌!雪糕的甜中和返火鍋的鹹👍如果快餐店full晒,呢個都喺唔錯嘅另一方便選擇。2人共吃了$176晚餐