2022-07-30 23 瀏覽
川菜係我其中一樣好鍾意食嘅嘢 今日同朋友揀咗喺旺角雅蘭中心嘅花椒子享用晚餐 地點真係超方便 我勁鍾意花椒子個裝修 完全不帶懷舊中國古老風格 反而非常型格 摩登又時尚 以太空為主題(辣到上太空) 位置寬敞冷氣又夠勁 適合一家大細用餐湖南辣椒炒雞$198 叫咗中辣 辣度柔和 容易接受 青辣椒爽脆微辣 口感有啲似食緊青椒 青辣椒有啲特別辣 有啲唔係咁辣 食到條特別辣嘅就真係好刺激 好似抽獎咁雞件一啲都唔肥 啱曬我又鍾意食又怕肥嘅我 都幾多肉食 啲肉一啲都唔鞋口 非常滑另外追加咗一份美國肥牛$68 放入鍋中一齊加熱至熟透 醬汁嘅味道比肥牛吸收咗特別好味飄香酸菜鱸魚片(細)$138 個酸菜魚好好味呀 酸辣度適中 個湯勁好飲 鱸魚片份量都幾多 兩個人食都可以食到好多片底下有大量酸菜和粉絲 吸曬湯底嘅味 簡直冇得彈食到個人興合合一定要叫返杯沙冰飲下 芒果及草莓沙冰各有千秋 顏色賣相非常漂亮 仲要有新鮮果肉在內 是加分點 $34/杯最後梗係要食甜品啦 我哋叫咗個太空彩虹木桶冰$88 個賣相靚到冇得頂 木桶入面裝住嘅係涼粉 面頭放咗四條雪條 兩個雪糕球 份量驚人 食完簡直透心涼 夏日消暑必食

底下有大量酸菜和粉絲 吸曬湯底嘅味 簡直冇得彈