餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

之前幫襯過屋企附近間OPPA燒肉店(大埔),今日就一行四人黎旺角店踩場。呢排實在太熱,一坐低先叫野飲,以前飲過菠蘿冰,好鬼正,新鮮菠蘿整嘅沙冰,用一大個真菠蘿殼裝住,仲有一片片嘅菠蘿肉,我梗係大力推介啦。但我今日想試吓個芒果冰,可惜今日冇,只有菠蘿冰同西瓜冰。最後四個人都叫晒菠蘿冰,飲勝~一上枱就即刻飲幾啖先! 冇左個菠蘿殼,又冇左一片片嘅菠蘿肉,有啲失望。好大杯,飲落去仍然係新鮮菠蘿整嘅沙冰,好鮮甜,帶一粒粒嘅菠蘿果肉,食燒肉配沙冰,冰火嘅感覺,一個字 - 爽!爐邊蛋,按我指示一半放泡菜,一半齋蛋,一次可以試晒兩款口味。要重點一提,OPPA嘅燒烤板我覺得係咁多間燒烤店最好嘅。一整塊平板設計,非燒烤網,肉汁同油唔會漏入火爐裏面,由於傾斜擺放,所有油都會卸晒落去個盛油碟入面,容易清潔。最重要係佢嘅材質好好,無論燒乜都完全唔黐底,其他燒烤板同燒烤網好多要預先搽定油上去,一路燒仲一路要唧啲油上去,呢個板真係超正。野食就叫左個馬場洞套餐,呢個巨型匈牙利鵝肝,好厚,仲厚過我手掌。燒鵝肝最重要嘅秘訣係: 雪硬佢先!!! 因為鵝肝入面有好多油份,遇熱就溶,雪硬佢先燒就最好! 所以呢個一上枱就要第一時

。最後四個人都叫晒菠蘿冰,飲勝~

,呢個板真係超正。

野食就叫左個馬場洞套餐,呢個巨型匈牙利鵝肝,好厚,仲厚過我手掌。燒鵝肝最重要嘅秘訣係: 雪硬佢先!!! 因為鵝肝入面有好多油份,遇熱就溶,雪硬佢先燒就最好! 所以呢個一上枱就要第一時間燒左佢
! 面頭撲上生粉,烤後兩邊更卜卜脆,入口內脆外軟!
匈牙利鵝肝

澳洲和牛牛脷,好肥美。大埔店係切薄片的,呢度係厚切再切條。雖然冇薄片咁快熟,但口感反而更好。
澳洲和牛牛脷

有五款牛肉,其中呢個和牛拼盤,就有澳洲和牛五花、A4和牛三角肉、宮崎和牛上蓋肉眼。一大碟,望落都知唔錯。但店員冇詳細解釋係咩肉,媽呀,我地覺得好亂。都冇細分,狂風掃落葉咁就食鬼晒。

鹿兒島橡味黑豚,雖然咁厚,但燒到差唔多熟就剪開佢再燒多陣,咁就可以確保四邊都燒到,香口美味,肉質彈牙。
鹿兒島橡味黑豚

韓式炸雞,四件,一人一件。我嘅經驗,無論喺邊度食韓式炸雞都比美式炸雞出色,更嫩滑多汁。點解架呢? 味道唔算太辣,都算遷就返香港人口味。
韓式炸雞

銀鱈魚扒,厚肉,肉質結實,但有骨,要小心食。一般燒烤,魚肉係最難度高,但呢度個烤板太好用,點烤都完全唔黐底,烤魚肉都輕鬆冇難度。
銀鱈魚扒

最後要彈吓呢個韓式海鮮年糕,海鮮多,份量大,但真係幾辣,同埋好咸呀

韓式海鮮年糕

呢度環境有啲擠迫,我地要同人共用一張大枱。而個餐四個人食都好飽,份量好足。最緊要係沙冰配烤肉,冰火二重奏先係好享受
匈牙利鵝肝
澳洲和牛牛脷