2018-02-04
收工收得早,見到春園街開左間懷舊茶記,裝修又幾高檔,而且乾淨,決定試下。由於接近六點,未有晚餐,於是叫左豉油雞脾同薯條打發下時間,志在吹水。由於旺區關係,人客都好多,見好多人叫麵包加餐飲,估計麵包係主打。話口未完,香噴噴既滷水雞脾已上台。雞脾好大隻,成個碟甘大,而且幾入味,雞肉都唔鞋口,點上少少甜香既滷水汁,唔錯。薯條係粗身,加上少許椒鹽,好香口。食食下都已經晚餐時間,順便係度食埋。煎左口魚豉油汁,條魚大到覆蓋成碟飯甘滯,魚肉嫩滑又冇骨,少少豉油吊味都夠鮮甜,仲有例湯送,係南瓜濃湯,我反而覺得稀返上少會比較好味。另外叫左招牌香脆燒豬肘加酸菜薯仔,等左大半個鐘左右,因為即叫即燒緣故。豬皮燒到卜卜脆,冇得頂,熱辣辣好香口,豬肘肉完全冇肥膩感,而且好嫩,啖啖肉加上酸菜,味道合拍。值得一提係餐廳咸檸七,個咸檸檬好大個,相比其他餐廳得一小塊好好多。