2022-12-25
六十年華位於新都城, 主打街坊生意, 聽講佢哋嘅燒味及晚飯小菜套餐好食兼抵食, 今年就系度做冬吧。小炒套餐$55 起, 加$10 配白飯及例湯, 其他小菜大部都係幾十蚊貨仔。餐廳裝修極新又光猛, 給顧客乾淨的感覺, 皮sofa 的坐位也十分舒服, 整體裝修時尚, 非一般的茶餐廳。仲有一人一煲羊腩及胡椒豬肚雞煲紅豆仙草凍 (跟餐加配$12)其實最想飲係嗰杯特濃雲海咖啡, 怕太激瞓唔著, 呢杯紅豆仙草凍顏值都高吖。紅豆煲得夠棉, 又香又甜, 混堆爽滑仙草, 夠冰涼。秘製燒鵝 ($138/例)無望周圍, 最多人叫既係燒味雙拼套餐, 估計佢哋啲燒味都應該唔差, 就來個燒鵝。嘩! 喜出望外, 例牌有一隻燒鵝髀呀燒鵝皮薄薄一片, 冇咩皮下脂肪, 入口脆卜卜的, 很香口, 鵝肉只帶少許肥膏, 并不多, 肉質juicy 美味, 個燒鵝汁香得黎唔鹹, 拈少許酸梅醬食, 酸酸甜甜能中和鵝油, 更好食。燒鵝用特製碟奉客, 下面有微火, 現在冬天食, 食到最後幾件, 燒鵝仍是微暖的, 鵝皮肉唔會瓊油, 茶餐廳做到這個貼心, 極抵讚!六十年華小菜王 ($75+$10轉套餐)有小炒王既地方, 我大多數會叫, 此
仲有一人一煲羊腩及胡椒豬肚雞煲
紅豆仙草凍 (跟餐加配$12)
紅豆煲得夠棉, 又香又甜, 混堆爽滑仙草, 夠冰涼。
秘製燒鵝 ($138/例)
嘩! 喜出望外, 例牌有一隻燒鵝髀呀
六十年華小菜王 ($75+$10轉套餐)
有小炒王既地方, 我大多數會叫, 此乃大排檔鑊氣美食, 混合多種香口食材炒埋一碟, 送飯一流。
六十年華小菜王材料都非常豐富, 辣菜脯、銀魚干、韭菜、魷魚、蝦干及炸腰果, 將所有材料用蝦醬、鹹魚醬及XO醬爆炒, 香香辣辣, 極之鹹香惹味, 係咁咦都扒到一碗白飯了。
自家製酸菜魚片鍋附薯粉 ($88)
呢個酸菜魚片鍋啱唔食得辣嘅人, 湯頭鹹鹹酸酸, 用黎做個湯飯都正。
材料方面有爽口健康木耳、酸勁的酸菜菜、香口芫茜芹菜及新鮮魚片, 湯底還有煙韌Q彈薯粉吸湯, 味道豐富, 又營養均衡。
呢度啲服務員有別於其他茶餐廳文化, 佢哋好好禮貌, 今時今日咁嘅服務態度, 抵佢哋客如輪轉。