冬天開住暖爐食雪糕,夏天開住冷氣打邊爐。唔知大家有無試過呢?我就成日都係咁做今次就去到位於金馬倫道既火鍋店來一次「夏天開住冷氣打邊爐」先來個盤法國生蠔每隻都好飽滿,滑溜溜咁吸入口,湧出海水味無鐵鏽味,只需加兩滴檸檬汁就已經好好食當流心皮蛋遇上日本子薑另有一番風味香甜既皮蛋加上酸中帶點辣既子薑,完全開啟我既食慾今次揀左“寒天翅瓜滑雞鍋”又雞又魚翅仲有蟹籽係面,外表好吸引煲到滾時,就可以切開係鍋底既冬瓜,一人一碗湯本身諗住個湯會好油膩,但盛出黎時,好清但味道幾清甜打邊爐一家會order牛肉啦!一碟招牌手肥牛一上台,睇得出雪花紋均勻,鮮紅色,脂肪分佈,已經令我流晒口水,牛肉最好就係快熟,可以快速享受。肉質嫩滑,仲有好濃郁既牛味其實如果唔係有朋友係度我諗我一個人都可以食哂一碟松葉蟹黃包用小籠包既做法包入蟹肉同松葉蟹黃烚熟後雖然樣衰衰,但入面充滿湯汁一咬落去,濃郁蟹味直衝出黎,而湯汁一同流出掀起外皮,會望到一絲絲既蟹肉附著黃澄澄既蟹黃竹笙露筍卷爽脆既露筍塞進原條竹笙之中,一款原本比較清新既火鍋料,但烚後出面變化竹笙吸收左湯底既精華,一咬會燙口,露筍一啲草腥味都即叫即炸響鈴用上風乾過既腐皮去製作,
冬天開住暖爐食雪糕,夏天開住冷氣打邊爐。
唔知大家有無試過呢?我就成日都係咁做

今次就去到位於金馬倫道既火鍋店來一次「夏天開住冷氣打邊爐」

先來個盤法國生蠔

每隻都好飽滿,滑溜溜咁吸入口,湧出海水味
無鐵鏽味,只需加兩滴檸檬汁就已經好好食

當流心皮蛋遇上日本子薑另有一番風味
香甜既皮蛋加上酸中帶點辣既子薑,完全開啟我既食慾

今次揀左“寒天翅瓜滑雞鍋”

又雞又魚翅仲有蟹籽係面,外表好吸引

煲到滾時,就可以切開係鍋底既冬瓜,一人一碗湯

本身諗住個湯會好油膩,但盛出黎時,好清但味道幾清甜

打邊爐一家會order牛肉啦!

肉質嫩滑,仲有好濃郁既牛味
其實如果唔係有朋友係度我諗我一個人都可以食哂一碟

松葉蟹黃包

用小籠包既做法包入蟹肉同松葉蟹黃
烚熟後雖然樣衰衰,但入面充滿湯汁
一咬落去,濃郁蟹味直衝出黎,而湯汁一同流出

掀起外皮,會望到一絲絲既蟹肉附著黃澄澄既蟹黃

竹笙露筍卷

爽脆既露筍塞進原條竹笙之中,
一款原本比較清新既火鍋料,但烚後出面變化
竹笙吸收左湯底既精華,一咬會燙口,露筍一啲草腥味都

即叫即炸響鈴

用上風乾過既腐皮去製作,就咁食已經鬆脆無比,完全理解點解會叫響鈴,咬落去清脆既聲音猶如風鈴聲一樣。
又或者放入鍋底,輕輕焯過一兩秒,鬆脆既質感仍在,但吸收左湯汁增添風味

另一款,一上枱我以為上甜品雪米滋,點知原本都係火鍋配料

有香芋,奶黃同叉燒口味
我選擇左香芋味試一試

煙靭既外皮包住香滑既芋頭蓉,小小既甜味會令人覺得食緊甜品

鴨血

用左花椒八角浸泡過,辟除血既腥臭味,花椒八角仲好濃添,唔會一夾就散,就算烚過後,仍然有彈性。
2017-06-15