2019-04-20 4306 瀏覽
連續4日復活節假期開始啦!天公不造美,星期五嘅晏就開始落黃雨,不過!係無阻我地出去食好野架!今次約左三個中學同學去銅鑼灣希慎嘅Kikusan。唔知係咪因為落雨,7:30pm都唔洗等位即刻入座。環境方面,比中環分店寬落同光猛,喜歡銅鑼灣哩間多d。食物方面,上次我地試過麵食,今次就主打佢地嘅小食啦!首先係招牌Kikusan卷,滿滿嘅海膽、吞拿魚,配粒粒魚子,一口一個,一共有八個,朋友share啱啱好,好有滿足感 第二個係口水雞,朋友問大家食唔食得辣,因為都真係頗辣!青瓜切成片卷住,雞份量足夠,配上爽爽脆脆青瓜真係好好味!第三個係煎韭菜餃子,黎到嘅size真係超級大隻! 應該有平時餃子嘅三倍!餡料超足,仲要有汁!我食左差唔多5-6啖先食完!個人認為比小籠包好食!第四個係燒雞翼,一共四隻,連雞翼尖,用蜜糖醃製,舖上滿滿嘅芝麻,都唔錯。我地首先叫頭四個,然後再決定叫麵食定小食,由於小食太出人意表地好食,決定繼續叫!第五個係炸軟殼蟹米紙捲,軟殼蟹大大隻,用米紙包住一片薑,碟底有一層牛油果醬。我認為米紙捲餡料較乾,味道一般,如果可以添加d重味少少嘅食材會比較好。第六個係煙肉蘆筍串,純粹好似冇乜食菜又

第三個係煎韭菜餃子,黎到嘅size真係超級大隻!

第六個係煙肉蘆筍串,純粹好似冇乜食菜又唔想叫沙律所以叫哈哈!普普通通。

第七個係雞肉串,大條,味道ok,唯一我唔太鍾意係裡面好似有d類似軟骨(?)嘅東東,唔係太好口感,我會想佢冇碎骨(?)啖啖肉。

以上就係每一道小菜嘅感想,頭四個都超讚!
一定會再光臨
Kikusan卷