2019-09-08 280 瀏覽
上次浜燒意猶未盡, 今晚再嚟浜燒盡興, 近期晚上大多數浦老尖, 漁獲浜燒系尖沙咀為食街 ~ 厚福街,地理方便。日本酒居屋裝潢, 簡單舒服。今日忙到甩轆過曬時, 遲大到, 上到嚟影兩張相,急不及待食.食.食, 餐牌欠奉。今天巧熱, 趕到黎熱到爆汗, 先來杯生啤降降溫先。芝麻醬椰菜沙律為食友叫咗個浜燒2人套餐,加配升級龍蝦,再加多條燒喜之次,Like Facebook 送多一板我至爱的。。。海膽,好著數。原板韓國海膽 (送)雖然係免費, 但一啲都唔差, 除咗size細小小 ,海膽色澤金黃, 入口軟滑甜美, 淨食滑口, 亦加紫菜食則脆口, 兩種口感。鹽燒喜之次好耐冇食喜知次, 見到你香噴噴上枱真係好感動, 感動到想即刻食曬落肚喜之次係日本貴價魚, 除特別日子,平時真係唔捨得食的極品魚。食喜之次最好就係食燒, 燒得皮脆肉嫩, 喜之次肉質出名嫩滑, 油份又高, 原條燒能保存其豐富魚肉汁, 又香又滑又鮮味, 本身鹽燒己夠味嘩! 今晚朋友叫的2人套餐 好豐富呢, 海鮮包括;黄金貝北寄貝西班牙蠔貴妃蚌魷魚筒龍蝦**黄金貝 ~ 初嘗黃金貝,鮮及甜兼備, 仲又爽口非常。 **北寄貝 ~ 甜度無黄金貝咁高,

今天巧熱, 趕到黎熱到爆汗, 先來杯生啤降降溫先。
芝麻醬椰菜沙律

原板韓國海膽 (送)

鹽燒喜之次

嘩! 今晚朋友叫的2人套餐 好豐富呢, 海鮮包括;
黄金貝
北寄貝
西班牙蠔
貴妃蚌
魷魚筒
龍蝦

**黄金貝 ~ 初嘗黃金貝,鮮及甜兼備, 仲又爽口非常。
**北寄貝 ~ 甜度無黄金貝咁高,口感亦偏向有咬口, 冇平時食自助餐嘅冰鮮北寄貝咁爽口, 但就比冰鮮貨鮮甜好多。
**貴妃蚌 ~ 貴妃蚌厚肉甜美, 連汁都飲埋, 有少少清酒香,好甜喔。
**西班牙蠔 ~ 加少許清酒及上湯燒,蠔肉脆口鮮爽,海水喊度不高,能食出蠔的鮮甜,估唔到西班牙蠔也不錯噃。
**大魷魚 ~ 真系勁大隻,幸好燒完唔韌, 原味燒,拈芥茉豉油食幾正, 口感彈牙。

原隻龍蝦
龍蝦塗上一層龍蝦膏醬,龍蝦膏醬由龍蝦膏、龍蝦肉粒及日本淡味噌組成。

初初入口好有淡芝士feel,之後食出蝦膏的甘香,可能用上日本淡味增, 富鼓香而唔鹹口。

而龍蝦肉我覺得燒得過火咗少少, 幸好龍蝦夠大隻,蝦肉比較厚, 所以過火少少都唔會令蝦肉太乾, 仍有龍蝦嘅甜美及微爽。