2014-01-02
首先要等位, 好嚴格地唔齊人唔準入座~首先講下MENU, 基本上只得湯底選擇, 碗面裡只有少少菜和叉燒, 如要加其他嘢(其實都係溫泉蛋, 菜... 等之類的基本嘢) 就要加錢, 而價錢個人也感覺相當貴,一隻溫泉蛋要加17蚊, 其他加幾片菜就要加8蚊. 入去最低消費83蚊, 除左有水任飲, 其餘乜都冇.我第一次食, 就點了招牌的豚王湯底, <普通>濃度, 我個人覺得OK不錯, 但當中一半友人都覺得太咸.坐得勁逼. 裡面係冇獨立枱的, 都係圍埋一張大枱, 大家逼住坐係一條長木櫈上. 我明白佢係想仿效日本的地道面店, 不過講真坐得勁逼勁唔舒服. 天氣凍, 大家又手袋又大褸, 櫈又冇靠背, 店員又逼住一條櫈一定要塞3-4個人, 我朋友直頭小半個籮柚坐左出櫈外. 大家一路攬住D嘢一路食, 其實係食得好辛苦.因為人多, 座位少, 基本上一食完店員就會問你收碗. 所以結論係: 又貴又逼又辛苦, 又唔算係好食到非去不可, 所以唔會有下次.