2018-01-05 3880 瀏覽
紅館位於中環擺花街,位置唔算易去,我諗呢個算係佢唯一既缺點啦!去到擺花街,門口有一個射燈射到門前既地下,你會見到一間以白色同紅色做主調既餐廳。餐廳主要分為兩層,樓上(地面)係坐bar位,樓下(地下)就係一般餐廳既擺設,以紅色、黑色作凳既主色。我哋兩個人叫咗晚市套餐$258/人首先黎左個餐包—法包,法包外樣脆硬,而包內軟身,有點少少咸味,點上附上既油醋,大大開左胃口。然後到了前菜:南瓜蟹肉湯,湯十分濃郁,陪有南瓜蓉及蟹肉,微微的甜味加上有層次嘅口感,讓人愛不釋口。另一道前菜:三文魚凍批沙律,三文魚原有的鮮甜味與另一種清新的食材形成一種味道衝擊,不但沒有奇怪,反而更吸引。沙律的蔬菜十分新鮮,尤其是番茄仔,鮮甜多汁,食材十分有水準。原本十分鍾意食魚嘅話,對行一道前菜好感興趣:脆皮挪威三文魚,同樣又是三文魚,但煮法完全不同,食落又有不同的感覺。三文魚十分鮮甜而多汁,而清脆的皮讓口感更豐富,整體食落唔會腥臭,反而有種鮮味。甜品是檸檬焦糖布丁,食落甜味唔會太重,檸檬味好特出。整體來講,這間餐廳嘅食材有質素,煮食都不會疏忽,質素高,這是一間讓人食完又食的餐廳。

我哋兩個人叫咗晚市套餐$258/人

甜品是檸檬焦糖布丁,食落甜味唔會太重,檸檬味好特出。

2017-11-22