2018-11-25 1710 瀏覽
其實好鍾意打邊爐,但係唔一定每次都係一大班人,但係又想食喎,咁點好呢?要搵到兩個人食都可以有唔同嘢食又唔會太飽嘅餐廳真係有啲困難,竟然喺老鍋就可以做到。之前都係起碼四個人一齊食,今次雖然只係兩個人,但都試到六款嘢食,算係好唔錯。湯底要咗麻辣美人鴛鴦鍋。好鍾意麻辣因為唔係好多油,但係又好過癮,仲有好鍾意嘅蜂巢豆腐同鴨血,好惹味!牛肋骨份量都幾足夠,每塊牛肋骨都好大塊,睇吓相入面嘅牛肋片幾長就知道。連滾熟咗都有返咁大塊,超級滿足。丸類,餃類最深刻的是黃金鹹蛋黃豬肉丸,手工制的豬肉丸打得起膠,和鹹蛋黃非常配合,令我想起鹹蛋豬肉餅,香口不油膩。新鮮做的韭菜餃也非常吸引,韭菜能帶起豬肉的味道,令肉類不會太heavy。什錦蔬菜盤台灣的蔬菜果然很鮮甜,尤其是冬菇和南瓜是我的最愛,把剛剛吃下的肉類都解濟了,可以再戰其他美食。鮮炸響鈴非常脆口的響鈴,記住3秒黃金法則,不要讓響鈴變得太棯!關廟麵台灣的關廟麵十分有名,因為台灣的水可以做出更滑更好吃的麵條,而關廟麵就是因為麵條品質良好用來敬神的。這個關廟麵吃下去就是中國的拉麵,果然十分幼滑,好吃!沖繩黑糖烏梅汁,杞子杭菊露打邊爐最緊要是下火的飲品,烏梅汁和杭

湯底

要咗麻辣美人鴛鴦鍋。

牛肋骨

丸類,餃類

什錦蔬菜盤

鮮炸響鈴

非常脆口的響鈴,記住3秒黃金法則,不要讓響鈴變得太棯!

關廟麵

沖繩黑糖烏梅汁,杞子杭菊露

打邊爐最緊要是下火的飲品,烏梅汁和杭菊露都是上佳的選擇。我比較喜歡後者,清新香甜,感覺非常健康。