2022-12-07
之前一直都bookmark左呢間餐廳好耐,有個YouTube Channel介紹過,台灣人妻話係全香港最正宗嘅台灣牛肉麵,今日放咗工,一於相約朋友過嚟試吓餐廳環境裝修非常之Modern,如果多人黎食嘢,仲有卡位同埋VIP房,裝修用咗粉紅色加上橙黃色,影相打卡真係一流✨招牌牛肉麵$118賣相好吸引,旁邊多一嚿辣牛油🧈,可以增添成碗牛肉麵嘅香味,牛𦟌炆得好淋好入味,有三大塊,仲有半隻糖心蛋和三塊豆腐,豆腐吸晒牛肉麵湯底嘅香味,最特別係面頭嘅蟲草花係炸過,食落好脆口今次我哋揀咗刀削麵,正宗台灣牛肉麵係用刀削麵做麵底,刀削麵煙韌彈牙,牛肉湯底一啲味精都無,湯底帶甜,好好飲✨肉鬆皮蛋蛋餅$78蛋餅係台灣最經典嘅菜式,肉鬆皮蛋同蛋餅係最夾㗎,肉鬆甜甜地,皮蛋晶瑩剔透,蛋黃好creamy,配埋蛋餅上邊嘅沙律醬及醬油膏一齊食,絕對有驚喜✨蒜香台灣三色腸$68分別有蜜糖、黑椒、墨魚汁味,我自己最鍾意食台灣腸仔,腸仔裏面加咗少少肥豬肉,但又唔會好油膩,仲有肉汁好juicy,加埋蒜片一齊食爆香✨櫻花蝦烏醋茄子🍆$48凍食茄子好開胃,茄子吸哂嘅烏醋酸酸甜甜味道,非常醒神,櫻花蝦都好足料,有蝦嘅香味同脆口嘅質感
✨招牌牛肉麵$118
✨肉鬆皮蛋蛋餅$78
✨蒜香台灣三色腸$68
✨櫻花蝦烏醋茄子🍆$48
✨木瓜牛乳$52
飲品層次感非常分明,睇得出真材實料,木瓜嘅份量好多,木瓜味突出,女士養顏必點
✨抺茶奶奶麻薯$108
黎都最期待嘅甜品環節,未入門口之前已經比呢一個麻薯poster吸引咗,麻薯質感煙靭軟濡,非常Q彈,抹茶味🍵香濃,點埋黃豆粉一齊食係最佳嘅配搭
✨手工鳳梨酥麻薯蛋撻$48
係呢一間舖頭最招牌嘅甜品,蛋撻皮係用鳳梨酥皮整成,牛油味好突出,餡料除左蛋漿,仲有麻薯同鳳梨🍍,完美演繹左蛋撻加鳳梨酥嘅配搭,麻薯非常煙靭,鳳梨餡唔會太甜,同蛋漿好match