2019-07-01
我敢講呢間係全香港最好食💯嘅日式燒肉店,沒有之一😍😍!之前喺銅鑼灣舊舖已經食過幾次,每一次都冇令我失望。但佢搬咗新舖之後一直都未有機會食,朋友同我慶祝生日竟然問我想唔想食,我當然舉腳贊成🙋♀️🙋♀️🙋♀️。但記住一定要book枱啊,weekday即日book多數都未必有,如果weekend就要更早。新舖其實同舊舖位置好近🤣,我仲行咗個大圈先搵到🙈,新舖環境闊過以前,亦都好似多枱啲。而且抽風好似好咗,食咗3個鐘個身都無燒肉味。👍🏻👍🏻講返嘢食,我哋2個女仔都叫咗唔少嘢食,前菜叫咗1️⃣Futago特製薯仔沙律🥔🥗($38),份量雖然唔多,但真係好好食好開胃,啲醬好好食仲配咗啲薯片好脆,令到成個口感昇華咗🤩。2️⃣鹽燒黑豚腩燒($58)🥓,呢個第一碟上,唔記得影相,因為已經太肚餓了,鹽燒好好味啊,食到個油脂好香。但得5片,如果多啲就好喇。👉🏻👈🏻3️⃣大得驚人牛小排(鹽燒)🥩($188),呢個真係永遠嘅王牌,成個燒爐咁大塊,而且會有專人幫你燒埋。燒之前仲要嗌句口號先哈哈,又拍哂手好high🥳🤪。塊肉唔厚,所以好快都熟,但有高手幫手燒,所以完全無燒到過熟,食落超Juicy好好食有少少入口溶化嘅感覺,真係
Futago特製薯仔沙律
大得驚人牛小扒
大得驚人牛小扒
3️⃣大得驚人牛小排(鹽燒)🥩($188),呢個真係永遠嘅王牌,成個燒爐咁大塊,而且會有專人幫你燒埋。燒之前仲要嗌句口號先哈哈,又拍哂手好high🥳🤪。塊肉唔厚,所以好快都熟,但有高手幫手燒,所以完全無燒到過熟,食落超Juicy好好食有少少入口溶化嘅感覺,真係好回味,而且配上wasabi蔥食簡直好食到唔識形容💯💯。2人食每人食到都幾多嚿。👍🏻個人認為鹽燒會更加食到個肉味。
蒜蓉牛油雜菇
4️⃣蒜蓉牛油雜菇🍄($48),佢係用個錫紙兜盛住嘅,原來放上爐可以打直放,只係佔爐一半🤣,側邊可以繼續燒肉。啲牛油熔咗落啲菇到好正啊,金菇最好味,不過食到底有少少痴底。
壺漬牛肋條
壺漬牛肋條
5️⃣壺漬牛肋條($148),係用一個壺上菜嘅,呢個係比較重口味,有啲辣醬會燒到最後加上去,好滿足,成餐有淡啲口味又有濃啲。呢樣亦都係有專人幫我哋燒,個份量好多,一人一條,食到好多嚿。👍🏻👍🏻但如果比較,我覺得牛小排好食啲,因為牛肋條肉質比較韌,但其實都只係相對姐,依然好食。😛
蟹味噌甲羅燒
蟹味噌甲羅燒
6️⃣蟹味噌甲羅燒($68/1pc),我同朋友一人叫咗一嚿,呢個係最後燒嘅,燒嘅時候已經聞到浸蟹膏香味,但我哋唔知燒到幾時先叫食得🙈,就搵咗Staff幫手,佢幫我地撈勻哂啲蟹肉蟹膏蟹籽就食得啦,配埋紫菜食,真係不得了,第一淡食真係覺得好鮮甜好感動😭😭。即刻想加配白飯食,好滿足。
名物!一口冷麵
7️⃣食物最後叫咗名物!一口冷麵🍜($38),個份量真係兩淡😂😂,酸酸哋,麵質好爽好彈牙唔錯唔錯。
Futago薑味威士忌梳打
8️⃣飲品我哋叫咗4杯,每人2杯,好抵有酒精無酒精,好多都係$38咋,我哋試咗Futago薑味威士忌梳打、烏龍茶燒酎同馬格利米啤酒🍻。杯杯都幾唔錯,見menu有靚女啤酒好搞笑,下次有機會試下。
2條友total食咗差唔多$900🙈🙈,其實真係有啲貴,不過因為慶祝生日就貴一次半次啦。最重要係啲食物質素絕對對得住個價錢,每樣都好好食,有啲人均消費都成3嚿水嘅燒肉店其實唔平得幾多,但成個感覺爭好遠。成個用餐過程真係好開心,另外我覺得新舖啲staff nice咗好多😊,只會燒咗碟腩肉就幫哋換爐,燒嘅時候又同我哋吹水👍🏻。最後發現原來呢到唔收切餅費,仲問我哋要唔要蠟燭同唱生日歌😂。
唯一有啲美中不足就係食完成餐應該會上個酸奶俾我哋消濟,但可能我哋食到佢哋收舖,所以唔記得咗🙈。