2015-06-17 544 瀏覽
今天約左朋友5PM係中環見面.可是要在3PM先去灣仔會展領取匯豐銀行150年紀念鈔.我擔心會遲到!因為昨日新聞報道:匯豐銀行150年紀念鈔領取人士需等候數小時, 方能領取紀念鈔.今天就輪到我去領取紀念鈔! 如果真係等幾個鐘, 實遲到啦!幸好, 今天大會改善了安排, 4點已經離開會展!能趕及在5點到達中環呢!但係陣間同朋友去邊坐好?剛好想起昨晚肥媽的飲食節目, 提到<法國人買麵包的習慣>一於將目標鎖定是 : 法式包包店!上網查找WILLINGTON街的餐廳, 搜尋到這家地鋪CAFE.進店已見到門口有一排包包DISPLAY, 座位亦頗濶落,(#平日下午時段, 未到放工時間)再看看MENU, 都是以包及COFFEE為主, 都OK喎!最終選了以牛為主的REUBEN三文治HKD 60 + Latte HKD 48MENU列出REUBEN三文治配料:Corned beef : 我係食肉獸+牛魔皇, 見到BEEF已經兩眼發光.Swiss cheese : 芝士, 我愛.Sauerkraut : 這是德文, 意譯sour cabbage, 德國酸椰菜可解牛肉之肥膩Secret sauc
今天約左朋友5PM係中環見面.
可是要在3PM先去灣仔會展領取匯豐銀行150年紀念鈔.
我擔心會遲到!

因為昨日新聞報道:

今天就輪到我去領取紀念鈔! 如果真係等幾個鐘, 實遲到啦!
幸好, 今天大會改善了安排, 4點已經離開會展!
能趕及在5點到達中環呢!
但係陣間同朋友去邊坐好?

剛好想起昨晚肥媽的飲食節目, 提到<法國人買麵包的習慣>
一於將目標鎖定是 : 法式包包店!
進店已見到門口有一排包包DISPLAY, 座位亦頗濶落,
(#平日下午時段, 未到放工時間)
再看看MENU, 都是以包及COFFEE為主, 都OK喎!

MENU列出REUBEN三文治配料:
Swiss cheese : 芝士, 我愛.
Secret sauce : 講明是秘密, 陣間試左就知道是什麼
盤子上來了:
法國麥包比我的手掌還要大呀!
2塊法國麥包中間夾著很多Corned beef谷飼牛肉薄片,
牛肉仲有少少粉紅色嫁.
Sauerkraut酸椰菜分佈在牛肉薄片和法國麥包之間,
配上黃色的Secret sauce
黃色的Secret sauce內, 有一點點紅色小粒子, 有點辣.
Swiss芝士亦已溶化於2塊法國麥包上.

包包份量好足, 法包好結實,
尤其是邊位較硬, 要用少少牙力咀嚼,
(絶對唔係美X西餅果D貨色)

再者有這麼多的牛肉&芝士,
如果無左酸椰菜, 真係會好膩.
(#其實講求健康的話, 包包何需放太多肉)
好似德國咸豬手配酸椰菜, 旨在平衡感覺呀!
包包旁邊有沙律: 小蕃茄&沙律菜,
配上橄欖油及粒粒紅色配料 (無落醋嫁!)
初時有少少擔心, 橄欖油會不會滿口皆油.
拌勻沙律菜和油, 係食到橄欖油清新的味道,

由於要控制咖啡因攝取量,
所以會避免飲茶餐廳一壼咖啡煲好耐果D coffee.
見到係即磨, 會比較安心享用這裡的咖啡!
MENU列明咖啡豆的產地-ITALY, 對其信心己大增.
當然要用全脂奶來配襯來自ITALY的咖啡豆啦!

中午没有進食午餐!
加上領取紀念炒已經走了這麼多的路,
全脂奶補充下都應該吧!
這杯LATTE有拉花, 泡泡細密,
未能分辨咖啡酸/甜/果味, 但能夠聞到咖啡的香醇,
飲完身體有反應 = 初戀的感覺 <<< 心跳得好勵害!

全賴昨天灣仔領鈔的混亂, 造就今天排隊的順暢!
趕及與朋友相聚.
而這個包真係份量十足, 直至晚上, 也没有感到肚餓呢!
原來唔只包包,  還有其他小食提供:
Cupcake, Dessert Jars, Popcorn
仲看到樓上SALON 的HKD 100 Cash Voucher
咁下次就可以來剪頭髮, 食包包, 飲咖啡囉!
2015-06-10
下午茶