2022-02-10
<是日餐單>前菜3點昆布清酒蒸蠔煎帶子配蛋王醬鰆魚配柚子面豉醬紫菜包火灸拖羅天婦羅海膽, 日本銀杏串燒2串慢火蒸南非鮑魚菠菜忌廉汁日式水魚湯黑胡麻意式奶凍$1200再加一, 連追加日式水魚湯呢間「榊」割烹有少少似日本私房菜咁, 有朋友食咗佢個$980高級版割烹午餐, 有壽司, 刺身, 熟食, 天婦羅, 串燒, 煮物, 感覺好正。但呢排天氣凍凍地,於是我就來個特色全熟食版本,特別要求鮑魚主菜及追加咗日式水魚湯 日式水魚湯真心激讚!!!!前菜係京都湯葉, 螢光魷魚菜之花, 炸白蝦. 炸白蝦個漿做得好脆口, 好香口。日本蠔加埋昆布清酒去蒸 帶子煎到半熟, 配蛋王醬幾襯。鰆魚蒸熟了, 配柚子面豉醬, 柚子中和咗個鰆魚個油膩感, 鰆魚魚味同魚油都好好。火炙過拖羅滿滿魚油, 搭埋脆脆紫菜食, 正!天婦羅海膽中間半生熟, 夾住紫蘇可提起海膽個鮮味。同行友人就鐘意個天婦羅日本銀杏, 軟糯得來又甘甘地, 傳統國產白果無得比。串燒就係大路嘢雞翼同露筍, 無影到相。慢火蒸南非鮑魚菠菜忌廉汁認真唔錯, 夠淋又入味。廚師話鮑魚用蒸焗爐慢火蒸咗2小時, 仲要浸住高湯蘿蔔來蒸煮, 蘿蔔吸晒鮑魚味好甜
前菜3點
昆布清酒蒸蠔
煎帶子配蛋王醬
鰆魚配柚子面豉醬
紫菜包火灸拖羅
天婦羅海膽, 日本銀杏
串燒2串
慢火蒸南非鮑魚菠菜忌廉汁
日式水魚湯
黑胡麻意式奶凍
$1200再加一, 連追加日式水魚湯
日式水魚湯真心激讚!!!!
昆布清酒蒸蠔
日本蠔加埋昆布清酒去蒸
煎帶子配蛋王醬
帶子煎到半熟, 配蛋王醬幾襯。
鰆魚配柚子面豉醬
紫菜包火灸拖羅
火炙過拖羅滿滿魚油, 搭埋脆脆紫菜食, 正!
天婦羅海膽
串燒就係大路嘢雞翼同露筍, 無影到相。
慢火蒸南非鮑魚菠菜忌廉汁
慢火蒸南非鮑魚菠菜忌廉汁認真唔錯, 夠淋又入味。
廚師話鮑魚用蒸焗爐慢火蒸咗2小時, 仲要浸住高湯蘿蔔來蒸煮, 蘿蔔吸晒鮑魚味好甜, 最後一定食埋粒伴碟甜栗子。
日式水魚湯
天氣凍凍地, 飲返碗補湯最正. 有朋友飲過呢度個日式水魚湯, 於是我都來試試. 主廚話用蒸焗爐慢火燉咗幾小時, 最後要放燒咗既大蔥入去比返個香味個湯, 湯清但味濃, 個湯真係是日最精彩!
最後食埋個甜品 - 黑胡麻意式奶凍, 廚師手造既, 奶味幾香但會唔太甜, 大滿足