究極堂 Kyukyoku Do📍 (永光中心) (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓兩年前嘅3月14,我認識咗經常喺我食評入面被提及嘅「朋友」,2024年嘅3月14,係我哋相識兩周年嘅紀念日,所以我決定帶佢去食佢最近成日話想食嘅魚生飯,慶祝呢個大日子。講到我哋鄰近美食匯聚嘅地區,絕對非銅鑼灣莫屬。之前去過登龍街幾次搵食,都留下唔錯嘅印象,今次我就book咗位於永光中心11樓嘅究極堂。仲有幸坐到朋友最愛坐嘅吧檯,邊食邊欣賞窗外嘅街景同師傅認真料理。餐廳嘅裝修好有格調,唔似一般打住和風旗號嘅餐廳裝修咁俗氣,偏暗嘅環境配上暖色系燈光,都幾浪漫。呢度環境同座位舒適,非常適合約會、三五知己小聚或者同一大班朋友搞聚會,仲可以book VIP房,而且炮台山都有分店,如果早啲知,之前就唔洗為諗去邊搞gathering咁頭痕啦! 💰$218究極丼 🍱入正題,同大家介紹下今晚嘅主角── 究極丼!淨係睇相都見到呢碗海鮮丼有幾足料啦,師傅選用赤醋飯做飯底,酸度柔和易入口,配新鮮海產食,簡直一流。加入赤醋後嘅米飯味道比一般白飯香醇,加上香口味濃嘅飯素同食到中段拌入嘅醬油漬蛋黃,整碗丼飯口感順滑,味道極佳。
究極堂 Kyukyoku Do
📍 (永光中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心11樓

💰$218
究極丼 🍱

咁正嘅飯底,當然要配返同樣高質嘅刺身嚟食先啱啦,係飯面上鋪滿咗各式各樣新鮮刺身,包括:油甘魚、三文魚、赤海蝦、海膽、帆立貝、三文魚子、吞拿魚蓉、炙燒右口魚邊同紫菜天婦羅,食材新鮮豐盛,刺身款款足料厚切,大部分都有兩件,同朋友開心share嚟食,比我自己獨食更開心。各款食材各有千秋,每款都鮮甜可口,無一款可以挑剔,但要數到最鍾意嘅,肯定就係巨型赤海蝦!蝦肉味道鮮甜,肉質彈牙不在話下,蝦頭內嘅蝦膏出乎意料外甘甜,毫無腥味,朋友鐘意到吸晒兩隻蝦嘅蝦頭膏,可惜到佢合上雙眼品嚐口中鮮味餘韻。

淨係呢個究極丼已經值得攞5粒星,真材實料高品質,難怪會成為招牌菜。

💰$58
明太子芝士焗炸豆腐 🍳
明太子芝士玉子燒食過好多次,味道間間大同小異,無咩驚喜。我哋睇餐牌時,發現除咗一般日式菜式外,餐廳好有創意哋研發唔同fusion菜式,例如麻婆咖喱芝士pizza、韓式鐵板雞頸肉、大赤蝦烤芝士牛肉卷等。其實樣樣我哋都想試,但無奈個肚無咁多位,所以就揀咗明太子芝士焗炸豆腐。

將口感滑溜嘅硬身豆腐原塊油炸後,喺表面塗上大量明太子同鋪滿芝士,放上小鐵鍋入爐烤焗,表面香脆充滿芝士芳香,內裏濃香滑溜,正!

💰$118
黑松露牛油果軟殻蟹卷 🥑🦀🍣
呢款卷物包含晒我哋最鍾意嘅食材:牛油果、黑松露、軟殻蟹同蟹肉。雖然要擘到個口好大啖咁食係有啲尷尬,但大家務必要一啖完整咁食,因為咁先食到各種食材嘅完美配搭!

黑松露同蟹肉一向係perfect match,而另一pair好夾嘅就係軟殻蟹同牛油果,當兩樣咁match嘅組合撞埋一齊,口感同味道夾上夾,再沾上四色芝麻飯素,格外滋味!

💰$58
脆炸三文魚皮 🐟
呢種三文魚皮好特別,上面保留咗部分細鱗,炸起後異常香脆,每啖咬落都脆卜卜。魚皮顏色偏白,本身自帶魚鮮味,點少少七味蛋醬就已經好好味。

💰$23
半熟玉子 🥚
佢哋有一系列嘅炸串,由常見嘅雞肉串到新機嘅芝士咖喱飯卷串都有提供,創意滿分。我同朋友不約而同地想試下佢哋嘅炸半熟玉子,估唔到佢哋嘅炸蛋真係做到半熟半流心嘅效果,而且無沾上大量炸粉,所以食落無一般炸物嘅油膩感,蛋黃味道濃香,大家不妨一試。

💰$48
煉乳草莓雪葩 🍓
我哋千挑萬選揀咗煉乳草莓雪葩做今餐收尾嘅甜品,三粒紅卜卜嘅草莓,雪凍至結冰後磨成沙冰,再唧上香甜嘅煉乳,簡直絕配。呢款雪葩同食開嘅唔同,有別於傳統做法將草莓打成果蓉,反而將部分果肉挖走,再以煉乳填滿空缺,食落味道清甜冰爽,而且糖份含量仲比雪糕低,好睇、好食又健康!
  • 究極丼