2016-05-11 316 瀏覽
黑布街嘅餐廳好多都食過,今日經過見到呢間餐廳,原來二月先開業,入面嘅裝修設計都幾獨特,所以就入咗去。店內裝修成實驗室嘅風格,不過感覺似工業風多啲,牆上掛有電燈泡、掛鉤,十分型格,而且有分上下層,下層主要以水吧為主,上層位置比較寬躺,所以我哋選擇咗上上面。望吓Menu,菜式都幾特別,因為有中國、韓國、泰國同埋越式嘅食物,款式都幾創新,令到我好多都想試下。店員稱店內的Menu會不定期更新,當廚師一諗到新菜式,便會加入Menu,幾有諗頭。鹽燒牛柳粒串 $88共有三串,牛柳粒肉質豐厚,而且燒得很惹味,旁邊還附有蛋黃醬、蘿蔔及黑椒以供調味,牛柳粒入口頗有嚼勁,牛肉味濃,建議一上枱趁熱食。鑊仔廣島蠔餅 $78以為蠔餅係潮州菜先有得食,估唔到小店都有,蠔餅以獲仔上,新鮮熱辣,比傳統食到的蠔餅厚身,食落感覺冇咁熱氣,內有很多肥美的蠔,材料豐富。香草醬燒豬軟骨 $198上面灑滿香草,一來到已經香味撲鼻,豬軟骨腍身,很輕易就被切開,醬汁的味道很濃郁,帶點甜味,但對我來說有點重口味。旁邊的薯條炸得香脆,吃後有點罪疚感。Yellow $38鮮榨果汁有三種,而我選擇了Yellow,內有菠蘿、香蕉、荔枝以及雪梨,
鹽燒牛柳粒串
鑊仔廣島蠔餅
香草醬燒豬軟骨
Yellow
鮮榨果汁有三種,而我選擇了Yellow,內有菠蘿、香蕉、荔枝以及雪梨,入口感覺生果都很新鮮,甜甜的又不會太膩。
Magic Moment by TWG 1873
見到有TWG tea所以點了,用原片茶葉沖製,入口帶少少洋甘菊味,茶味清香,喝後很舒服。
玫瑰花手工雪糕
最後再試埋佢哋手工雪糕,玫瑰花味道香甜,帶有少少奶味,吃完整個口都係花香,手工雪糕的質感軟綿綿,不錯。
餐廳食物款式獨特,味道亦討好,期待下次再來會有更多新的fusion菜。