2023-02-03 20 瀏覽
好多時都經過花椒子見到太空人好得意,今日去開雅蘭中心,終於有機會試吓 招牌火鍋。餐廳室內裝修辣到上太空!招牌菜酸菜魚,太空主題 x 川菜火鍋🍲 花椒子卡位闊落,私隱度幾高,鍾意食辣 或者喜歡打邊爐的朋友應該會幾鍾意!酸菜白肉鍋(全鍋)食物方面有好多選擇,花膠雞鍋、美蛙魚頭鍋、牛魔王拼盤、雞煲或者火鍋湯底,仲可以雙拼,自由配搭。我地自助落單,揀咗酸菜白肉鍋,酸辣度剛剛好,酸菜份量好多又香甜!湯底味道偏酸,輕微辣度,好啱我個人口味。白肉都唔少,肉質好滑 ,兩個人食都好滿足,湯底不油膩,可以飲兩啖湯。紅薯粉湯底咁惹味,千祈唔好浪費,叫了紅薯粉,澱粉質夠飽 。菜肉蝦雲吞食完酸菜白肉仲可以叫火鍋配料繼續打邊爐啦!火鍋配料,我哋有喜歡的菜肉蝦雲吞,推介大大粒蝦肉,非常彈牙,味道鮮甜。川辣皮蛋特色勁辣小食,川辣皮蛋嘅辣味幾香,而且辣得好過癮,皮蛋口感嫩滑,醃得非常入味,份量都好多,好好味。脆炸豬手另外仲叫咗個人氣菜式,脆炸豬手份量大,炸得香口酥脆,鋪滿辣椒粉 味道非常惹味,估唔到咁好食,食完一隻好想再食下一隻,有水準新年食真係橫財就手,大大件。太興鴛鴦飲品就叫咗佢哋自家製太興鴛鴦,打邊爐咁熱氣,飲冰

酸菜白肉鍋(全鍋)

紅薯粉
湯底咁惹味,千祈唔好浪費,叫了紅薯粉,澱粉質夠飽 。

菜肉蝦雲吞

川辣皮蛋

脆炸豬手
新年食真係橫財就手,大大件。

太興鴛鴦
飲品就叫咗佢哋自家製太興鴛鴦,打邊爐咁熱氣,飲冰凍清涼鴛鴦就最啱!

玫瑰冰粉
甜度適中,玫瑰清香,去油解膩,完美的甜品配搭。

總括餐廳食物都有驚喜,好特別太空主題,店員有禮貌 ,玫瑰茶幾好飲幾特別。

慶祝紀念
團年飯