2021-08-02
店鋪:舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街7A號地下C號舖呢間開咗一年半嘅舊時光石磨腸粉 ,主打即叫即整嘅手工腸粉,老闆將自己細個嗰陣食到嘅腸粉味道帶去今時今日,希望年紀大嘅人能夠回味當年,而年輕嘅人就品嚐到昔日風味😋招牌雞蛋肉碎腸 $23話明喺招牌緊係要試吓啦,我就加多咗隻雞蛋(+$3)同粟米(+$3),老闆試過唔同嘅組合,最後腸粉用咗兩種唔同質地嘅米去整,亦成為咗餐廳嘅秘方㊙️,腸粉食落口順滑綿綿,透過薄薄嘅腸粉皮清楚見到裏面豐富嘅餡料,粟米增加咗腸粉嘅口感🌽,牛肉碎同雞蛋就帶嚟更多口味,一個人食一份都夠飽可以當一餐😂,值得一試酸菜滷肉撈石磨粉 $48一諗到酸菜同滷肉雞配搭,就覺得係超酸同埋超鹹嘅組合🙈,點知第一啖放入口就帶嚟驚喜🤩,酸菜同滷肉嘅味就唔濃,入口好舒服,份量仲唔少,滷肉切成條狀,食落更加有口感😌。原來老闆調味過好多次先得出依家比較健康同唔濃嘅比例,希望迎合返香港人嘅口味,石磨粉比腸粉厚身彈牙,出面都比較少機會可以食到,幾特別😎黑豆漿 $12純黑豆製嘅豆漿比一般黃豆豆漿營養價值更高,豆香依然濃厚,客人可以自己揀甜度,滿足到每個人唔同嘅口味👍
地址:尖沙咀厚福街7A號地下C號舖
呢間開咗一年半嘅舊時光石磨腸粉 ,
招牌雞蛋肉碎腸 $23
酸菜滷肉撈石磨粉 $48