2008-06-13
既然昨日黎開克街, 咁今日就繼續克街之旅! 滂沱大雨中, 攞住遮嘅師傅行到入克街都覺得幾狠狽, 四圍望下有咩好食呢, 忽然間眼前一閃就見到呢間食店, 咩都唔理下就入左去喇!入到店內, 店鋪光猛而地方唔算好大, 但尚算清潔; 坐底即刻睇下有咩好食啦, 師傅望住個餐牌, 發覺樣樣都幾吸引, 好似好好味咁, 思想爭扎左一陣, 最後決定唔好搏, 叫d最穩陣嘅食物, 於是就柯打左個大婆牛肉麵餐!大婆牛肉麵餐係有一碗牛肉麵, 一杯飲品, 而師傅係叫左凍豆漿, 但係就唔知點解, 搵黎搵去都搵唔到大婆, 奇怪! 牛肉麵賣相唔差, 試下個湯底先, 發覺湯底幾濃, 有少少辣味, 係麻辣嘅感覺, 但就咸左少少; 再試下牛肉, 一夾之下先發現係一片厚切牛展, 牛展一碗有三至四大塊, 入口感覺係超腍勁鬆, 好入味, 少少難咬嘅感覺都冇, 頗正; 而牛筋都係好腍好入味; 麵質煮得洽到好處, 不會太硬都唔會太腍, 唔錯; 要講最差算係杯凍豆漿, 皆因冇咩豆味同埋勁甜, 唔得!總括黎講牛肉麵嘅質素都算令人滿意, 服務一般, 環境尚且舒服, 係冷氣唔多夠啦, 價錢就偏貴, 大婆牛肉麵餐要賣成四十二蚊碗, 四十二蚊碗麵又
總括黎講牛肉麵嘅質素都算令人滿意, 服務一般, 環境尚且舒服, 係冷氣唔多夠啦, 價錢就偏貴, 大婆牛肉麵餐要賣成四十二蚊碗, 四十二蚊碗麵又唔算抵食, 皆因師傅食唔出點解值咁貴; 師傅兩次喺克街之旅, 兩次埋單都超過三十蚊, 唔知會唔會有其他更抵食而又好味嘅食店存在呢? 有機會都會想黎試下其他野食, 不過一定唔會刻意囉, 最後笑臉真係比唔到!