2022-08-16 1856 瀏覽
行經灣仔見到呢間藍色外牆💙充滿法式風格嘅舒適法國餐廳——🌟 𝐁𝐨𝐢𝐫𝐞 𝐞𝐭 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫 🌟外牆都已經好適合影相📷餐廳除咗食法式菜,仲有人氣嘅自選可麗餅😋裏面裝修亦好有特色,以藍綠色為主💚好靚呢😍._./ ⓈⒺⓉ ⓁⓊⓃⒸⒽ ⓂⒺⓃⓊ 午市套餐/🥣|是日餐湯——紅菜頭湯|𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🥣餐湯係紅菜頭湯幾特別,好少餐廳有,紅菜頭味道濃烈,但飲得出配咗好多黑椒粒,少少辣,好易入口💕·🥗|意大利風乾火腿哈蜜瓜雜菜沙律配雪莉醋|𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗰𝘂𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗺𝗲𝗹𝗼𝗻, 𝗺𝗶𝘅𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱 & 𝘀𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆 v𝗶𝗻𝗮𝗶𝗴𝗿𝗲𝘁𝘁𝗲 🥗沙律菜菜式豐富,酸酸甜甜好開胃,再配返鹹香嘅意大利風乾火腿,中和返啲雪莉醋酸味👍🏻•/ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 主菜/🐦|法式油封鴨髀|𝗗𝘂𝗰𝗸 𝗹𝗲𝗴 𝗰𝗼𝗻𝗳𝗶𝘁, 𝗺𝗮𝘀𝗵𝗲𝗱 𝗽𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼, 𝘀𝗮𝗹𝗮𝗱, 𝗺𝗮𝗻𝗴𝗼 𝘀𝗮𝗹𝘀𝗮 🐦一上枱賣相好精緻,鴨髀肉肉質鮮嫩多汁,好腍身,好容易就可以用刀切開食,而且夠晒入味,伴菜嘅薯蓉賣相夠靚又好食😋·🧀|巴馬臣芝士碎脆皮燒腩燴飯|𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝗲𝗹𝗹𝘆, 𝘀𝗵𝗮v𝗲𝗱
._.
/ ⓈⒺⓉ ⓁⓊⓃⒸⒽ ⓂⒺⓃⓊ 午市套餐/
🥣|是日餐湯——紅菜頭湯|𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🥣

/ 𝑴𝒂𝒊𝒏𝒔 主菜/
🧀|巴馬臣芝士碎脆皮燒腩燴飯|𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗯𝗲𝗹𝗹𝘆, 𝘀𝗵𝗮v𝗲𝗱 𝗽𝗮𝗿𝗺𝗲𝘀𝗮𝗻 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 🧀
好結身嘅芝士燴飯🧀上面仲見到有巴馬臣嘅芝士醉,好濃味,係芝士控最愛😍配埋鹹香又薄脆嘅燒腩肉,味道好夾🥰亦令到呢個燴飯鹹香得來又好濃濃味💕

/ 𝑫𝑬𝑺𝑺𝑬𝑹𝑻 甜品/ (+$25 雲尼拿雪糕球)
🫔|自家製法式可麗餅——榛子醬|𝗛𝗼𝗺𝗲 𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗰𝗿𝗲𝗽𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗳𝗹𝗮v𝗼𝗿𝘀 —— 𝗡𝘂𝘁𝗲𝗹𝗹𝗮 🫔
可麗餅皮好薄身,作為飯後甜品份量啱啱好,上面嘅醬料可以自選,選擇都多,我揀嘅榛子醬,估唔到揸係可麗餅上面,味道係出奇地咁好食🫣我仲加咗個雲尼拿雪糕球🍦多一份香甜味,個人覺得配埋雪糕更加好食😋
._.
@boireetmangerhk
📍 𝐁𝐨𝐢𝐫𝐞 𝐞𝐭 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫 (灣仔)
📍灣仔軒尼詩道68號新禧大樓地下A號舖
午餐