是日下晏去到位於觀塘嘅總公司開會,同顧問相討一些合約問題。本來嘅打算係個會大約會開到七點鐘,之後可以同阿K入將軍澳睇樓。不過個會提早完成,睇樓活動亦提早進行。睇完樓夠鐘食晚飯,我就提議不如入西貢食。响冇異議嘅情況之下,我地長驅直進西貢。聽阿K講西貢有一間食泰國嘢嘅地方,啲泰式雞飯幾好味,而且頗經濟實惠,於是我地繼西環泰式食之旅之後,再嚟一次西貢泰式食之旅。以下就係我地所嗌嘅菜式,包括「泰式雞飯」、「白灼獅蚶」、「咸魚炒芥蘭」及「冬蔭公」。「泰式雞飯」嘅醬汁辣中帶酸,蘸在新鮮雞肉之上,十分醒胃;雞肉肉質嫩滑,但稍欠雞味,雖然係咁,但我覺得應該都係新鮮雞。「獅蚶」雖少,但蚶肉清甜,如加上酸辣汁,則有另一番風味。芥蘭除咗用咸魚增加咗味道嘅層次感之外,廚師仲加咗糖落去炒,令菜本身食落更加甜美。「冬蔭公」湯底好濃凋,用料十足,唔會好似一般市面食到嘅一樣「水liu liu」,與响泰國當地食到嘅不枉多樣。廚師放棄用數隻蝦仔做湯料,改用一隻大蝦搭夠,不過蝦肉本身在濃湯底之下已失去不少味道。响一輪風捲殘雲之後,我地已經準備好結賬,一共一百五十蚊,十分公道。要留意嘅係响西貢有兩間「旺泰」,一間係响萬年街嘅

响一輪風捲殘雲之後,我地已經準備好結賬,一共一百五十蚊,十分公道。要留意嘅係响西貢有兩間「旺泰」,一間係响萬年街嘅地舖,另一間就係响西貢市集裡面。我估前者可能要收加一服務費,所以後者响呢方面會較為優勝。