2014-08-14 558 瀏覽
我好鐘意去港式嘅素食店,主因並吾係抵食,有係個種窩心。你吾會擔心食吾飽,吾會聽到粗口劃飛,吾會食到吾衛生嘅食物。每個人都靜心享受飯菜,店員辛勤咁工作。有時之間又會閒話家常,講下宜家D冇基因改造嘅黃豆幾貴,今日咩菜靚。菜色難登大雅之堂,但一定用心烹煮,健康好味。我就寧願係庶民飯堂享受Comfort Food,都不願係連鎖快餐店捱味精餐啦~ 常日都好想去荃灣食飯,因夠多素食店可選擇,今日終於有機會!11點半去到,新一代已滿座,於是到天恩試試~乖乖揾位坐低,店員就即刻走嚟問食D咩。望望餐牌,全是簡單家常菜,當中亦冇嘢我吾想食,於是向店員指要全套餐。然後同其它素食店一樣,乖乖地出去攞餐具同主食。呢間小店不設任添湯水,可不要(平幾砇),亦可再加錢再添。主食則有紅米飯,紅米薑飯,粥。第一次先要左粥,見到有用少少腐竹同冬菇煮。回到座位,阿姐已經拎住餸菜同湯水嚟。謝過後,忍吾住立即試試:新鮮時菜:本人慣食少油菜,因此覺得略為油膩。豆角鮮菇:同樣為蔬菜,但明顯較生菜少油,菇則是雞脾菇。西芹什錦:本身吾知什錦有素肉,但幸好數量不多,且素火腿添加嘅味道不太濃,感覺不錯。梅菜蒸素脯:吾太清楚咩係素脯,上網查先

新鮮時菜,豆角鮮菇,西芹什錦,梅菜蒸素脯
新鮮時菜
本人慣食少油菜,因此覺得略為油膩。

豆角鮮菇:
同樣為蔬菜,但明顯較生菜少油,菇則是雞脾菇。

西芹什錦:

梅菜蒸素脯:
吾太清楚咩係素脯,上網查先知即係豆酥/素干貝。食落冇咩特別,亦食吾出。

老黃瓜湯:
非常足料,完全冇味清,亦有不少食客願加錢再添。

之後再添左少少薑飯試試,明顯見到飯中散佈着微小嘅薑粒,吾太重辣味,微微薑香,好味。但見粒粒油亮,相信混左D熟油,因此不敢多吃,再添了碗粥。
四餸餐配老黃瓜湯
見到有食客加錢要咸蛋,更有人要左兩隻’加餸’,幾受歡迎。

食飽飽,便比錢埋單。店員毫不憂心食客走數,收了錢就留下一個微笑同一句謝謝,然後繼續佢嘅忙碌。

2014-08-14
新鮮時菜,豆角鮮菇,西芹什錦,梅菜蒸素脯