自從患有濕疹,我喺飲食上都特別小心,出街食哂嘢好多時盡量少鹽戒糖~我今次就去咗元朗嘅Beanlab好豆製研究~呢度專門賣唔同口味嘅豆漿,比香港一般飲到嘅豆漿豆味濃度更高,口感更順滑!一來,呢邊嘅黃豆係選用加拿大🇨🇦非基因改造大豆,含有更高嘅植物蛋白質,做出來嘅豆漿豆味更出;二來,佢哋仲採用傳統日式製漿手法,將黃豆擺入二合一製漿機內進行磨豆及煲煮嘅過程,再用80目數嘅網袋進行人手隔渣,做出4至8度濃度嘅豆漿(香港一般飲到嘅豆漿濃度係2至3度),質感特別厚滑。店內提供原、調、製三種類別嘅豆漿,原即係傳統豆漿,係鍾意濃郁豆香嘅人嘅至愛,而調和製兩類則係調味豆漿,調會混合胚芽、可可、抹茶,而製就會加入其他食材,好似紅棗、玉米、紫薯,各有特色。我今次就揀無糖芝麻豆漿~估唔到佢加咗芝麻~豆漿都完全唔嚡口!而且豆漿濃厚適宜,的確高質~不過價錢一樽廿零蚊左右,有少少貴~
無糖黑芝麻豆漿

無糖芝麻豆漿
我今次就揀無糖芝麻豆漿~
估唔到佢加咗芝麻~豆漿都完全唔嚡口!
而且豆漿濃厚適宜,的確高質~
不過價錢一樽廿零蚊左右,有少少貴~
2020-03-10
1 分鐘 (外賣自取)
$26 (其他)
無糖黑芝麻豆漿
無糖芝麻豆漿