上星期奶奶生日,我同老公帶奶奶去間又特別食物質素又高嘅餐廳慶祝先! 呢間外牆勁吸睛嘅餐廳就係神話屋Myth House 喇!Myth House嘅3層高外牆畫上藍白希臘女神,真係畫得好搶眼,我地都忍唔住係咁打卡😍!而Myth House主打法國Fusion 菜,食物都十分高質架!由幾位✨️米芝蓮大廚👨‍🍳炮製法國Fusion菜,佢地仲會用流浮山嘅生猛海鮮炮製美味又創新嘅菜式添!餐廳仲可以帶埋寵物去架,坐室內室外都得! 我地就叫左兩個set lunch 再加一個小食😉。 前菜:🐡立魚刺身薄切每一片都好新鮮好薄,伴碟用上西瓜蘿蔔及香橙 ,酸酸甜甜好開胃啊!🥗迷里經典凱撒沙律好特別嘅擺盤,雞肉配搭羅馬生菜、脆煙肉、意大利芝士、麵包糠,凱撒沙律汁,仲有整個沙律嘅靈魂帕馬臣芝士,健康又好味。小食:🦪吉列炸蠔 $68每一隻都好肥美,金黃香脆嘅外層配上新鮮嫰滑嘅肉質,好好味啊! 主菜:🍛南瓜蟹肉魚籽意大利飯 $198 好多蟹肉好鮮甜,南瓜汁味濃,而魚籽粒粒都好大粒同爽口,飯唔會好油,仲好軟腍,每一啖都好有層次。 🍜意式香草蕃茄醬蔬菜千層麵 $178好濃濃嘅蕃茄香!入面有好多香菇、番茄泥,細細份,但係口

呢間外牆勁吸睛嘅餐廳就係神話屋Myth House 喇!

我地就叫左兩個set lunch 再加一個小食😉。

前菜:
🐡立魚刺身薄切
🥗迷里經典凱撒沙律

小食:
🦪吉列炸蠔 $68

主菜:
🍛南瓜蟹肉魚籽意大利飯 $198

🍜意式香草蕃茄醬蔬菜千層麵 $178
好濃濃嘅蕃茄香!入面有好多香菇、番茄泥,
細細份,但係口感豐富濃郁!

甜品
🍮法式朱古力布甸撻配雲呢拿雪糕 $58
外層脆脆地,內裏係濃濃嘅朱古力,配上白滑雲呢拿雪糕,中和番濃濃嘅朱古力味,食落口好清新唔會膩!

🥧脆脆焦糖撻 $58
極力推介呢個脆脆焦糖撻!酥脆曲奇外皮,內裏原來係斑蘭蛋漿,好creamy好柔軟嘅內餡,斑蘭味香濃,真係食唔停口啊!

特飲:
🍹 愛琴海 $68
好有海洋氣息嘅特飲!酸酸甜甜嘅藍莓乳酸味, 好解渴啊!
🍹阿菠蘿 $68
好有夏日氣息!用青檸、菠蘿乳酪薄荷及梳打製成,飲落好清新好消暑!

🚗交通:
可於港鐵屯馬線元朗站或天水圍站乘坐K65巴士到達流浮山巴士總站

📍Myth House
@myth_house_
流浮山深灣路238號
#mythouse #神話屋 #流浮山 #流浮山美食
#元朗美食 #天水圍美食 #打卡 #香港打卡 #打卡熱點 #打卡餐廳 #hkfoodie #法國fusion菜 #相機食先 #hkkol #hkblogger #hongkongblogger #hkinfluencer #hklifestyle #hklifestyleblogger #foodlover #instafood #foodstagram