1K
2018-07-17 78 瀏覽
元朗馬田頭食肆愈做愈多,但始終比較唔就腳,所以少見會有餐廳大排長龍,除咗呢一間-篤篤車!以泰式車仔麵做主打,相當有特式,始終港式就聽得多,泰式真係聞所未聞。難怪人龍咁長,當然除咗gimmick,味道都係賣點,今次就同大家睇真啲,真心為大家推介呢間咁正嘅小店!餐應保留車仔麵嘅order風格-劃紙仔!我就梗係order咗餐廳推介嘅泰國鱷魚湯底試試,配珍珠元貝、雞亦同白蝦仁!再叫個泰酥炸雞亦同馬拉戔炒菜。好惹味又heavy嘅一餐!味道方面,湯底真心係鮮而濃,濃而不俗!味精唔算好誇張,沒有港式車仔麵嘅油膩感,反而多左幾份異國風情,兩款海鱒配料一樣清,唯一嘅不滿係蝦仁嘅內臟清得唔夠仔細,有待改善。雞亦好香好惹味,即炸即上雖然熱氣但香咊撲鼻真係叫人按捺不住~~~反而馬拉盞就有啲失色,炒得太濕。不過整體埋單一百蚊鬆啲相當抵食!