見過好多人介紹呢間餃子店好食,今日黎試下,兩個人叫咗一個雙併湯餃:芫茜餃 + 鹹蛋黃芥菜餃、招牌四拼湯餃(芫茜、芹菜、大白菜、韮菜)、椒鹽豆腐同豆漿。每碗湯餃都有一個湯,碗湯好清甜,無味精。每粒餃子都脹卜卜,皮嘅厚薄適中,唔會太薄易穿而漏晒啲肉汁,又唔會太厚覺得無晒口感。芫茜餃配豬肉,味道好清新,食到材料每款材料都好新鮮;芹菜比芫茜更香口,菜同肉嘅比例剛好;最鍾意係鹹蛋芥菜餃,好獨特嘅配搭,每隻餃子都有大大舊鹹蛋,豬肉加上芥菜粒,好有咬口,好爽脆,又有鹹蛋香,但又唔會過份鹹,好有驚喜,超推介呢款餃子。每款餃子都有唔同特色,相對其他餃子鋪,維港灣嘅餃子係特別新鮮,會令人食完想再食。仲有辣菜甫任加,不過湯餃本身已經好好味,唔需要加其他配菜或者醬汁。椒鹽豆腐每粒都係細細粒,一口一粒,外皮好香脆,椒鹽味唔會好鹹,入面豆腐嫩滑,食到豆香味。鋪頭唔算好大,得幾張枱,佈置都好特別,有幾幅大畫。如果黎到元朗,想食餃子,一定要試呢間。

鋪頭唔算好大,得幾張枱,佈置都好特別,有幾幅大畫。

如果黎到元朗,想食餃子,一定要試呢間。

2022-08-12
$67.5 (晚餐)