2023-05-17
之前係中環試話佢個壓餅覺得好高質 所以嚟開元朗就想再試下呢間倆口小食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و排隊條人龍雖然唔係話好長(約20張單係前面到)但係製作嘅時間都幾耐下 結果由我地排隊到真係拎到野食為止 足足等左個半鐘‼️真係排到腳仔都軟埋 而且排咁耐隊仲有啲野食中間會賣晒🥺大家去食要有心理準備排左一個鐘會食唔到自己最想食既野🥺❣️傳統刈包加柚子醬 ($42)本身個包幾好食 食落會有少少煙韌包本身帶少少甜味幾出色 但係佢有個致命傷係個包竟然已經灘凍咗 令個刈包扣晒分🥵與此同時個刈包本身既調味都係唔錯 柚子醬同刈包既味道都幾夾令個包fresh咗😋但可惜嘅係自己覺得刈包入面嘅肥豬肉份量有啲少唔夠滿足🥺同時間因為係外賣店嘅關係 拎住個刈包係街食都幾leh hea😂啲料會跌晒落黎 所以去食刈包最好附近有個位坐低食會好啲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)❣️麻醬酒香台灣腸刈包 ($48)本身係想食蝦餅 點知賣哂 於是退而求其次就揀咗呢個🥺首先台灣腸份量都幾多 除咗台灣腸外 仲有醃椰菜、青瓜絲作配料 上面再灑滿蔥粒同木魚絲 夠哂香口 同時又可以解膩配上海鮮醬mix麻醬mayo 醬汁惹味但就未去到好驚艷 可能我期望值太高😂❣️炸白玉 (花生
❣️傳統刈包加柚子醬 ($42)
本身個包幾好食 食落會有少少煙韌
❣️麻醬酒香台灣腸刈包 ($48)
本身係想食蝦餅 點知賣哂 於是退而求其次就揀咗呢個🥺
配上海鮮醬mix麻醬mayo 醬汁惹味
但就未去到好驚艷 可能我期望值太高😂
❣️炸白玉 (花生味) ($24)
一份有兩串 一共有4粒 可以揀花生、黑芝麻或黃荳粉 我地就揀左花生味
必須講份炸白玉係外脆內軟 食落口煙煙韌韌幾過癮😋
但我略嫌個個炸白玉甜左少少 整體不過不失但唔算太有驚喜~
❣️紅茶cream cheese壓餅 配焦糖脆脆 ($36)
個壓餅真係幾驚喜‼️
入面啲紅茶忌廉茶味勁香濃 無諗過一份紅茶製作成壓餅之後仲可以保留住咁香濃既茶味🥰
另外上面灑滿焦糖脆脆 令到個壓餅又多左重口感同甜味 真係幾好食🥰
推薦指數:🌟🌟🌟🌟
ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ