2020-02-22 166 瀏覽
Homeoffice 的日子悶得很 ,特意來到西貢海邊餐廳嘆omakase。來到餐廳,外面玻璃牆身,室內以木枱為主,給人嫻靜舒適感覺,設計時尚。我們坐Bar位,可以casual d,又可以近距離看廚師烹製食物。首先服務員先送上白神山地之水。接著一木盒送來,打開,有些煙冒出來,好夢幻呀 入邊有好精緻嘅前菜三點 。服務員提議左至右食。有京都豆腐 ,豆乳涼涼地,銀杏細細粒,綠色的,熱熱地,而淮山發菜是爽的。北海道海膽鰻魚蒸蛋茶碗蒸上面有海膽,入面仲要有鰻魚喔~原來表層有木🐟高湯的蜆汁,鮮味出眾,鰻魚蛋滑,鰻魚味香,個人最愛。刺身就有深海池魚、火炙金目鯛。火炙金目鯛,口感一流溫度剛好,唔會冰凍,非常新鮮。松葉蟹甲殼燒伴多士 🦀蟹殼上有勁多蟹肉絲 鮮味出晒,加埋少少魚子 增加咗唔少口感 😆😆最後當然是甜品啦,有十勝紅豆糕和泡芙雪糕,個人甚愛它的雪糕,豆乳味濃。

北海道海膽鰻魚蒸蛋

刺身就有深海池魚、火炙金目鯛。

火炙金目鯛,口感一流溫度剛好,唔會冰凍,非常新鮮。

松葉蟹甲殼燒伴多士 🦀