2018-06-20
上海嘅食物大家都食過除咗小籠包同埋拉麵之外好似已經諗唔到有啲乜嘢好食今次決定跳出港島同埋九龍區就搵一間有其他特色嘅上海餐廳今次嚟到元朗呢一個京滬村佢就位於元朗市中心附近但平時嘅人流都好長咁決定試一試睇餐牌都有好多特色嘅食物例如我高度推介嘅素翅蟹黃炒飯咁首先講呢一個主角蟹黃炒飯配最特別就係用石頭窩裝着形狀同韓國食嘅石頭飯個形狀係一樣不過佢入面係炒飯二上面鋪滿晒蟹黃同埋三文魚肉,一買到枱已經聞到十分之鮮,真係口水都流埋。不過唔好太快食住因為啲炒飯飯焦係更加好味再配合埋少少蟹黃一齊食又趣又正而且味道十足真係極之推介雖然份量唔大但係價錢都定位係適中之後亦都推介四色小籠包有普通豬肉餡之後有黑松露豬肉另外有蟹黃小籠包同埋素蟹黃豬肉小籠包四款味道都各有特色自己一定推介蟹粉小籠包同樣亦都係蟹味十足一而且都係非常之先再配合埋啲蟹黃湯汁完全極之夾所以呢一間都比到我一個好深刻嘅印象而且亦都服務態度十分之好啲員工都好善談所以真係會留下一個幾好嘅回憶