2024-01-21 33 瀏覽
這餐廳位於長沙灣站C2出口行十分鐘就到, 都算係一間隱世食店。餐廳附近設有燈箱印上招牌菜式, 只見圖片已覺得吸引加上價錢親民所以跟友人二話不說就決定了這店用餐。 餐廳裝潢好有特色牆身是彷油畫設計仲印上泰文 ”歡迎” 字眼 及設有幾個燈箱放在牆上包括“曼谷髮廊” “泰式按摩” “泰拳” 及其招牌“泰醉”。餐廳仲會播放泰文歌真係彷如置身在泰國一樣。 以下是跟友人點選的食物:🍤泰式拼盤(鳳爪🌶️ 春卷, 蝦餅,  炸魚餅)這道菜擺盤跟西式下午茶三層架設計有點似, 分別在於佢只有兩層😆😆。 上層是(無骨鳳爪)下層是炸物(春卷, 蝦餅,  炸魚餅)無骨鳳爪可以話係泰國食物的標誌, 這店的鳳爪味道相當正宗仲好入味, 雖然偏辣但好適合作開胃菜, 會令人越食越上癮🤤。 炸物方面每款各有四件, 份量相當足。春卷內層餡料是冬菇混豬肉碎, 外層脆卜卜食落香口又唔油膩, 蝦餅夠彈牙最正係好食到好濃的蝦味🤤 炸魚餅建議沾上甜酸醬食, 這會味道更香更突出。 🦀焗黃咖哩麵包軟殼蟹先講賣相已經足已令人注目, 整隻大大隻軟殼蟹放在麵包的面層上, 底層是香濃的黃咖哩。當一切開包皮時咖哩汁緩緩流出相當吸引😋蟹跟咖哩麵包兩者混

以下是跟友人點選的食物:
🍤泰式拼盤(鳳爪🌶️ 春卷, 蝦餅,  炸魚餅)

🦀焗黃咖哩麵包軟殼蟹
先講賣相已經足已令人注目, 整隻大大隻軟殼蟹放在麵包的面層上, 底層是香濃的黃咖哩。當一切開包皮時咖哩汁緩緩流出相當吸引😋蟹跟咖哩麵包兩者混為一體時味道相當夾, 因為麵包是吸汁食物之一, 無論任何汁醬當配上麵包便可嘗試到食物的精華。建議這道菜趁熱才可真正食到其最完美的味道。

🥬生菜包
食泰菜點少得食生菜呢, 這店生菜包可選擇辣度, 如果沒有預先講明的話唔食得辣的朋友仔可能會未必食到😅。 生菜包份量相當足應該都可以包到六至八個, 香辣肉碎加上青瓜再包生菜味道辣辣地但又帶點清新, 令人食落唔會覺得膩仲好開胃👍🏻。

🥤青檸梳打
酸酸的青檸梳打除了可令人增加食慾之餘亦可為豐富的晚餐作解膩之用。
🥥椰青
食泰菜必點的飲品之一, 椰青清甜又多汁相當解渴。