2013-04-21 1001 瀏覽
周日跟父母到貴餐廳食晚飯,已經記不清是第幾次到來用餐,說真,此餐廳資質素如何,心已十分清楚,絕對是差過普通茶餐廳水平。只不過因為近,"就腳"而且父母不想去太遠地方食飯,所以就經常中伏!但最估不到,4月1日後,價錢照加,但食物質素就愈來愈低!**中式例湯,4月1日前的例湯還可以飲的,湯入邊仲有豬骨,肉,蓮藕。依家是味精加水,飲完要飲返幾杯水!1,菜心炒肉片菜心一入口,就苦過弟弟,肉片又硬又乾,仲衰過貓d零食。油多到可以先飲幾啖,還說是有營"食市"? 亨,你食埋我果份啦!2,薑蔥爆魚腩一上菜,就見到疑似大便的黑色物體面頭加左d蔥,仲有黃色液體…!噢,原來是爆魚腩…不說不知道,是貴餐廳廚房隻獲的問題,還是魚腩曬黑了?魚腩肉質還可以,起碼不臭!不過外觀就要有返咁上下人生經驗先接受到囉。3,乾炒牛河1碟$37的牛河,有"3塊牛肉",可能在香港茶餐廳來說,已算是標準。不過sorry,我接受不到。以往還品嚐過但又不建議食的菜式有:1,金銀蛋浸波菜(經常無莧菜的,而你又簡波菜就又中伏鳥),波菜有好大陣泥味;2,魚香茄子煲(無咸魚,又油,茄子難入口)3,蒸桂花魚(如頂得順超級的魚腥味,你可以試下)
周日跟父母到貴餐廳食晚飯,
但最估不到,4月1日後,價錢照加,但食物質素就愈來愈低!

1,菜心炒肉片
2,薑蔥爆魚腩
3,乾炒牛河

以往還品嚐過但又不建議食的菜式有:
2,魚香茄子煲(無咸魚,又油,茄子難入口)
3,蒸桂花魚(如頂得順超級的魚腥味,你可以試下)

2013-04-21