2020-01-11
價錢合理嘅荃灣小廚.荃灣三陂坊出名多有風味的大排檔、打冷、雞煲、小廚。週末一到晚飯時間所有飯店經常客似雲來,座無虛席、排隊等位。呢間我已經幫襯過幾次,廚藝及味道真心唔錯㗎!今次一行六人來食生日晚飯,揀咗呢一間「三陂小廚」。佢哋有樓上樓下兩層,環境好有大排檔風味。我地點了10個小茶,有豉油雞、椒鹽鮮魷、水煮蜆、冰鎮咕嚕肉、腰果芥末牛仔粒、蠔仔粥、煎蠔餅、肥牛粉絲煲、另外兩個菜。今餐有食神~。樣樣小菜都好好食。.豉油雞肉質相當滑,勁推介椒鹽鮮魷好彈牙,好大舊。我最愛水煮蜆又係好好味、好大舊蜆肉冰鎮咕嚕肉皇牌,要試!好好食腰果芥末牛仔粒牛仔粒肉質好霖,我食左勁多蠔仔粥食到後面已經好飽,但好想食牙好好味肥牛粉絲煲雖然飽都要食,好好味煎蠔餅我最愛,好耐未食過咁好食嘅煎蠔餅。一定要食當中叫左兩個菜真心好食,絕對無令我失望。想吃大排檔,尼間係唔錯嘅選擇。室內環境都算整潔。唔好處係三陂坊附近比較雜,女仔出入比較危險。同埋大排檔嘅店舖,預咗只有坐*燉*仔,及有時客人攜帶很多袋東西,只可搵*燉*仔擺放。所以建議如買了很多東西的時候,就不要去大排檔,因為比較唔方便。
呢間我已經幫襯過幾次,廚藝及味道真心唔錯㗎!
豉油雞
肉質相當滑,勁推介
豉油雞
椒鹽鮮魷
好彈牙,好大舊。我最愛
椒鹽鮮魷
水煮蜆
又係好好味、好大舊蜆肉
水煮蜆
冰鎮咕嚕肉
皇牌,要試!好好食
冰鎮咕嚕肉
腰果芥末牛仔粒
牛仔粒肉質好霖,我食左勁多
腰果芥末牛仔粒
蠔仔粥
食到後面已經好飽,但好想食牙
好好味
蠔仔粥
肥牛粉絲煲
雖然飽都要食,好好味
肥牛粉絲煲
煎蠔餅
我最愛,好耐未食過咁好食嘅煎蠔餅。
一定要食
煎蠔餅