2017-07-02
昨日係公眾假期,我呢啲紅日都要上班的一族當然食妟想食好啲☺因為真係好餓,今次係第二次光顧,但紅日相當多人,都等左陣先可以入座。打邊爐真係各有各鍾意,我覺得呢間食材都算新鮮,雪櫃夠凍,而且因為多人食,refill 速度都快(外面自己揀個啲)。🤔呢間主要素菜類多,丸都係得三四款,仲有牛肉同豬肉可不停refill。飲品都係自己去refill,鍾意飲咩就自己揀,汽水檸檬茶類為主。**留意返,你選的價錢就係肉類質素,貴啲就有得食埋海鮮放題。我就平平地選上等牛肉,湯底配香辣同壽喜燒。友人選豬骨湯與壽喜燒。呢間壽喜燒湯底相當好味,少少甜,煮蔬菜類一流我推薦呢個湯底一定要試。香辣湯底都好味,但唔辣,10級辣得1級,但用香辣湯底煮肉類,我話你知😍真係好好食呀~香辣湯帶出食物香味,少少辛辣刺激下味覺。豬骨湯就食唔出特別,唔多推介桌上一早有壺昆布湯,自己加湯,但其實冇味,所以一路加湯,原先湯底就愈淡味。用完可以出外面自己添湯,都幾自助式。調味品都好足夠,除左呢啲,隔離仲有芝麻醬個啲選擇(冇影相),可視乎自己口味調配,一人一碟。一開始食爐冇咁熱,都要等一陣先煮到,記得水滾後閂細少少個爐,我大概較到8或6,一開
豬骨湯就食唔出特別,唔多推介
一開始食爐冇咁熱,都要等一陣先煮到,記得水滾後閂細少少個爐,我大概較到8或6,一開始係10。因為一人一鍋呢種一水滾會彈到自己,個鍋都幾近,但彈到又未至於起水泡。所以當日公眾假期多小朋友,我見小朋友一家通常獲安排坐一個大鍋枱,安全啲。如果一家大細食,都非常方便安全。,當然大人有責任要睇住小朋友☝️
其實仲有米飯,麵,雪糕呢啲選擇,但因為我冇食,因此都冇特別介紹好唔好食。雪糕上次光顧有食過,我嫌太水,唔挺身,冇咩雪糕口感。
雪櫃好夠凍,所有肉類會另放一個大雪櫃,當你食完自己枱面個啲,可再叫侍應俾多(數字)版你。我好放心啲食物唔會變壞。
但海鮮類就唔肯定新鮮定唔新鮮,因為行過海鮮類附近,好大陣腥味,我唔太想試。
整體我覺得係食得過,價錢相宜,食物種類(主要蔬菜類)選擇多。
座位偏窄,要經常行出去夾食物,唔可以一個人夾兩碟食物,枱面冇位放。
空調都足夠,唔會食到成身汗。
有一點我唔太喜歡,係清潔!環境整體係乾淨企理,但我一邊食,一邊聞住食肆員工用漂白水布抹枱(俗稱:返枱),食得唔多滋味,有點影響食慾。
差點漏左,價錢牌上價錢未計加一服務費!
放題時間限時90分鐘。
題外話,呢間食肆冇參加【大晒鬼】計劃,就算食唔完都唔會收費,靠顧客自己自律,食幾多拎幾多,盡量唔浪費食物。
而家正值夏天,我未必會再黎呢間打邊爐,冬天可以考慮下。但兩次黎,食物種類冇特別增加,有點失望。🙄打邊爐有好多食肆都有,若然想食,我會想試下其他店舖。
再光顧可能性:(為最高)