瑞士咖啡室可以話係開創先河,以瑞士雞翼或雞髀做主打的茶餐廳。其實都至少5年無黎,咁岩經過望到,不如懷緬下回憶。入到去見得到歲月的痕跡,睇番Menu都係𠴱幾款,獨有的感冒餐仲存在。我都係慣常揀雞髀常餐,但原來而家可以㨂雜菜湯,而多士亦由普通方包轉左丹麥多士。茶餐廳其中一個特色就係快,唔夠十分鐘就上枱。首先試雜菜湯底,係正常羅宋湯的味道,相對鹹左少少,但都好多雜菜,唔洗加錢係幾抵食。之後炒蛋保留到蛋汁,不過唔算滑。丹麥多士加牛油依舊咁邪惡。最後就試主角瑞士味雞肶,食完覺得佢係用小食部滷水雞髀式做法,長期滾住,所以夠入味,不過瑞士汁甜味唔夠。但係呢個造法就會令雞肉比較鞋,好彩未去到「霉」,耐家唔算鹹。整體黎講,常餐份量好足,食物質素唔錯,係附近偶然都可以一試。