2023-06-05
🐥炭火地雞 🔎中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖-----近日發現美食雲集嘅中環九如坊新開咗間串燒店,收工就黎一試究竟。餐廳在做日本啤酒買一送一,正合我哋心意,抵飲。餐牌選擇多,整體價錢合理,雖然係中環,但沒有go crazy。睇完餐牌之後我哋前前後後order了18款食物,包括有:雞胸軟骨、雞翼、免治雞肉棒、椎茸免治雞肉、雞肝、雞腿、味噌松板豬、豚肉麻糬卷、豚肉鵪鶉蛋卷、海老卷、炭燒白鱔、明太子燒淮山、田樂燒茄子、金時番薯、雞肝醬多士(二人份)、薯仔沙律、甘口嘉美雞全翼、芝士年糕。整體黎講食物質素都很不錯,尤其推薦用備長炭燒製的雞類串燒。雞胸軟骨爽脆非常、椎茸免治雞肉軟嫩多汁、雞肝醬多士亦係酥酥脆脆,肝味好濃郁。海老卷頗具新意,外層由豚肉包裹著,令蝦鮮味中帶點豚脂香氣。鹽燒白鱔非常厚身,魚脂豐腴。愛澱粉的話,可以一嘗香甜日本🇯🇵金時番薯,外軟內拉絲的芝士年糕亦不錯。
🔎中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖
-----