近排成日出街食飯,心理、生理上,都覺得唔係咁健康。所以今日決定食得健康D,揀選了紅米飯!!!LEE間越南餐廳,都開業了數月,我間唔中都會嚟幫襯,貪佢D凍飲大大杯,卡位梳化大大張,坐得好舒服。有時一個人無聊,仲會一邊食,一邊嘆雜誌,非常正!!! 哈哈!!!今日又係一人行,叫了咖喱牛腩紅米飯 + QQ滴漏咖啡。咖喱牛腩﹕一向出色,牛腩非常腍身,而且好入味。一入口,啖啖都係香濃的咖喱汁及牛味。紅米飯﹕好多時出街食紅米飯,都係因為感覺上健康D,因為佢比白飯高纖。不過,市面很少餐廳供應,又或者有得供應,個飯通常都係超堅...硬!!!好難食!! 今日有D驚喜,因為這個紅米飯,高纖有咬口得嚟,都尚算軟身,不會太硬。而且,紅米飯放在綠色生菜上,賣相好靚,增添食慾。QQ滴漏咖啡﹕同平時外出飲的coffee不同,越南餐廳通常都會有這個滴漏咖啡,好好玩,好似沙漏咁,一滴一滴咁累積成一杯美味香滑的咖啡。發呆咁望住佢滴下滴下,都好過癮。很愜意的一餐。

今日又係一人行,叫了咖喱牛腩紅米飯 + QQ滴漏咖啡。

佢滴下滴下,都好過癮。

很愜意的一餐。
2010-05-05