早前上Facebook無意間睇到海逸集團的九龍海灣酒店個悠閒假日自助餐(Brunch)做緊試業優惠見用餐時間係上午11:30 ~ 下午3時, 可以任食(Hea足)咁多小時一於約埋幾個朋友仔來食下傾下坐下, 好食既話就可能考慮下個月父親節同爸爸享受下嚟之前緊係唔少得望過Openrice先啦, 知道呢度無限供應Movenpick雪榚囉 (都係揀黎呢度既要點之一)仲要價錢只係二百幾蚊, 係咪好抵先?! 話哂都係海逸集團喎好, 廢話少講, 講番當日既現場實況先其實位置就係起紅磡火車站隔離間都會海逸再隔離, 起火車站行去大約7分鐘, 都唔算遠原來呢度前身係Apartment, 將某幾棟改建成今日的九龍海灣酒店餐廳環境舒適潔淨, 座位之間都寬闊海逸酒店自助餐必食推介, 一定是芒果拿破崙我們幾位女生被安排坐在甜品區附近, 超方便就手 (對我來說 XD)那就先來個巡場, 由甜品區開始啦吧~由於時間尚早, 大家應該都不會先放甜品落肚, 所以蛋糕還是很原整的, 成就我拍到完美的一面Chocolate Mousse Cup芒果拿破崙, 海逸signature必食!!!看看上面的芒果帶橙黃色, 一定是甜的我更

仲要價錢只係二百幾蚊, 係咪好抵先?! 話哂都係海逸集團喎
好, 廢話少講, 講番當日既現場實況先
餐廳環境舒適潔淨, 座位之間都寬闊
海逸酒店自助餐必食推介, 一定是芒果拿破崙
那就先來個巡場, 由甜品區開始啦吧~
Chocolate Mousse Cup
Chocolate Mousse Cup
芒果拿破崙, 海逸signature必食!!!
看看上面的芒果帶橙黃色, 一定是甜的
我更飽都食咗兩件!! 中間的拿破崙仲係酥脆, 吉士醬又唔會過多同過甜
可能大部份人都知呢個係signature, 我眼見當日refill左起碼5次
其實唔止芒果拿破崙會不斷refill, 其他食物都一樣的
芒果拿破崙
雜莓慕絲蛋榚
濃郁的軟朱古力蛋糕配上酸味雜莓, 中和朱古力的甜漏味道
雜莓慕絲蛋榚
香蕉朱古力撻, 面頭還有一小片金箔呢
最初以為單是朱古力, 咬下原來內藏香蕉片, 不是香蕉茸呢~
加入生果都能減低朱古力的甜度
香蕉朱古力撻
其實甜品區還有馬卡龍, 迷你泡芙, 棉花糖粒等等 (下文還有介紹)
至於Brunch, 是包含早餐及午餐的意思
早餐平日愛吃的飽點類, 今天容納不下, 哈哈
當然要吃其他更精彩特別的啦~
粟米片都是健康早餐之選 (其實很想吃, 不過自己胃容量放不下)
Next....
冷盤喎~~~
當日有加拿大雪花蟹腳, 熟凍蝦, 翡翠螺及小龍蝦
呢區都係搶手貨, 我見侍應都refill左好幾次
至於熱葷類都有一排:
野菌牛肉卷配照燒汁、香草燒雞、椰香燴羊肉、BBQ 醬烤燒排骨、牛油香烤鱸魚柳 配 番茄汁燴雜菜、香草白酒炒青口、千島汁明蝦薄餅、炒薯蓉麵團配鮮冬菇及菠菜、雜菌燴黑意大利飯、牛油蜜糖粟米、脆炸鮮冬菇、Benedict Egg、火腿、香腸、炒滑蛋等等
熱葷類會定期轉換
另一邊的凍肉、煙三文魚、沙樂美腸、Prama Ham
對芝士迷的我, 勁驚喜的是有多款芝士片供應
Cheddar Cheese, Pepper Jack Cheese, Emmental Cheese....
仲有原個的Baby Bell
我全部都有食, 肥C啦~
辣辣地既Pepper Jack Cheese我覺得好特別, 其他平時都好易食到嘛
飲品方面: 蘋果汁, 橙汁, 咖啡, 茶都是任飲的
估唔到Brunch都有任任紅白酒
不過剛開眼, 唔想空肚就飲酒呢, 都係乖乖飲下果汁同咖啡就算
咖啡都係全自助, 唔使麻煩侍應
紅白酒隔離有一部自助的咖啡機, 可以製造出Latte, Cuppacinno, Expresso
旁邊仲有朱古力粉比你調配出自己口味既咖啡
食物大概是這樣
第一round拎既食物好自然像早餐般輕盈
無錯, 頭先沒介紹的還提供雀巢乳酪 (貴啲果隻呀) 當日有菠蘿, 藍莓同原味
我用乳酪代替沙律醬汁, 咁又可以食多樣野 XD
右手邊的炒蛋好滑又唔乾身, 好juicy
另外上面果幾粒粉團都好得意, 煙煙韌韌
第二round就緊係要食凍海鮮啦~
呢度好貼心, 每張檯都有小剪刀, 方便客人剪開蟹腳
海鮮新鮮, 淡淡肉的蟹腳帶點海水的咸味, 完全唔需要蘸醬汁伴吃
邊打邊回顧. 原來當日熱葷只吃了很少東西, 就只有青口, 爐魚柳, 牛柳粒, 意大利飯(青口上方黑色那堆),
以及同朋友share的半邊pizza
我所選的熱點都好味, 牛柳粒一點都不韌且帶牛味, 推介!
意大利飯是黑色, 我是第一次吃的, 口感乾身像吃黑糯米飯般, 不像平日吃開白色的意大利飯般濕漉漉, 都幾特別由於意大利飯加入菇類, 所以飯中帶菇味
吃完2 Round後, 眼前腦內只想吃甜品
無錯, 全因雪榚櫃在我們檯傍
大家在剛到來時, 個個都話要食2盒Movenpick先好走
有的做出了承諾, 不過我自己....食力不夠, 已經覺得飽飽地
只好揀最想吃的
海逸甜品一向做得不錯, 幾款都好味道
都係果句, signature芒果拿破崙是必食的!
雪榚櫃雖有哈根大師同Movenpick (各有士多啤梨, 朱古力及雲尼拿提供)
2者之下當然要食貴價的Movenpick才叫回本啦, 哈哈
而味道我也投Movenpick一票! 因口感香滑點
不是哈根不好, 只是有比較而已
另外這個紅酒燴梨仔都要食呀~
好少見到咁迷你的梨仔
咬落還很爽口, 但內裡已經浸滿紅酒, 不過酒味不太濃, 食完唔怕醉住走
細細個, 滿足好似我胃細但又想多吃的人
相信要全程食到下午3點, 我實在是不行了~ (當日氣勢太差)
不過我已覺得回本了!
題外話/補充資料: 總括來說, 我覺得呢度可以再encore, 場內眼見有2張大圓檯, 可以坐到10個人, 啱哂家庭樂 雖然知道佢地試業反應熱烈, 都好full下, 所以酒店方面都會加場, 7月份開始將Sunday Brunch改為Weekend Brunch, 價錢都會調整為HK$290 (成人) 及 HK$190 (小童) 想試的朋友趁仲未加價前好來試試呢~ (佢地既eShop預訂更可享9折優惠)
2016-05-14
$286 (其他)
芒果拿破崙
香蕉朱古力撻