2021-03-27
以前去酒樓見到菲林(aka芝麻卷)就好興奮一定要嗌,因為太耐無食到就嚟唔記得咩味,所以去咗生隆餅店買,結果去到變咗掃貨買咗好多😂雖然中式糕點口感都係差唔多,煙煙韌韌咁(我鍾意💛),但個味道就好多元化,所以買咁多係正常嘅🤣菲林個芝麻味好香濃,食落好似食緊涼浸浸滑捋捋嘅芝麻糊咁。因為真係太耐無食嘅關係,我都唔記得以前食嘅芝麻卷攤開嘅厚度係咪再薄啲定同呢個一樣,但總括嚟講都滿足咗我童年回憶同埋係好味嘅!本身以為白色嗰條同白色砵仔糕一樣味,無乜好大嘅期望。但一食落去椰味爆發,令我好驚喜,榮登咗我嘅第一位👑砵仔糕嚟講我係比較鍾意啡色、多糕少紅豆,總係覺得啡色香啲甜啲。雖然鍾意少豆但又唔可以完全無,因為啲豆爽爽哋令個砵仔糕多一份口感。呢個迷你版砵仔糕我覺得好好,唔使切開都睇到實際多唔多豆。馬蹄糕個色香味同口感都係特別唔同,因為個馬蹄令成個糕好fresh 、好清甜同爽口,今次食完佢喺我心目中嘅排名竟然高過菲林🤣🤣🤣食完一次好滿足,結果過咗無幾耐又去咗掃貨⋯今次試埋香蕉糕同最出名嘅花生糯米糍,但唔記得咗買馬蹄糕🥲香蕉糕唔算好大驚喜,同以前食過嘅差唔多。對比其他糕點嚟講佢比較甜,香蕉味都好濃,所以最好最
香蕉糕唔算好大驚喜,同以前食過嘅差唔多。對比其他糕點嚟講佢比較甜,香蕉味都好濃,所以最好最後先食。
花生糯米糍同我預期一樣好食,可能我本身都好鍾意食糯米糍類嘅嘢,所以expectation好高。個糯米糍個皮煙韌得嚟厚薄適中,入面好足料,好多花生粒,咬到好攰🤣(讚美嚟嘅,因為真係好足料),仲有少少嘅椰絲嘅香味。我另外仲有一粒雪咗之後成粒啪,個皮凍冰冰之餘仲keep到未雪之前嘅煙韌度我覺得好正👍