2018-03-13 40 瀏覽
之前有朋友介紹依間任食火鍋,雖然部分海鮮、牛肉無得任食,不過食物質素最重要,而依個價位黎講真係唔錯,如果一大班人食就啱哂,有海鮮又有雞煲,滿足所有人要求。一坐低就有兩個前菜,可以食住等。而飲品我揀左五花茶,雖然都係偏甜,不過總好過加多寶個啲。其實我本身唔中意雞煲,因為好油膩,但係真係好香,所以都食左幾件,雞件肉質肥美,都幾惹味。店員好主動幫我地攪拌雞煲,服務唔錯。個汁好傑身,冬菇夠腍,鮑魚就比較一般。燉湯都幾清甜,唔會太多味精。湯底係蕃茄薯仔湯底,唔會太濃味搶左海鮮嘅鮮味。以下係最令我滿意嘅火鍋配料。首先係大大份海鮮拼盤,有北寄貝、蟹、蝦、蜆、蠔、貴妃蚌、象拔蚌、鯇魚片、龍躉片、花甲等。鯇魚片肉質爽脆,象拔蚌厚實彈牙,其他海鮮都好鮮甜飽滿,估唔到依個價錢都食到高質海鮮。牛肩脊大大碟夠兩個人分,而且脂肪分佈平均,食落甘香有嫩滑,肉味濃郁,不過有幾片比較瘦。右下嘅墨魚滑同蝦滑都好足料,有大大粒墨魚同蝦肉,食落鮮甜彈牙食完以上配料之後,已經飽到食唔落其他丸,所以唔好眼闊肚窄,追加太多食物做成浪費!
個汁好傑身,冬菇夠腍,鮑魚就比較一般。
燉湯都幾清甜,唔會太多味精。
湯底係蕃茄薯仔湯底,唔會太濃味搶左海鮮嘅鮮味。
以下係最令我滿意嘅火鍋配料。