2019-10-05 111 瀏覽
日喜樓二訪,可以令我再度去食嘅餐廳通常都係有返咁上下水準!爆汁生煎包,皮薄底脆,湯汁唔會太油膩,令人越食越上癮。雖然店員已經好窩心咁預先提醒我哋要小心爆汁燙到口,但心急嘅我....到家下都仲有d痛😂😂不過咁好味,我下次都係會食嘅🤣 杞子花雕醉雞呢道涼菜小吃係我每次食上海野必點🤞🏻佢酒香撲鼻而且非常入味,雞肉嫩滑可口,最重要係個溫度非常適中。酸菜斑片將酸菜同鮮魚片一鍋煮,湯嘅味道鮮甜美味,一片片雪白的魚肉又嫩又入味,酸菜好香湯汁亦濃,非常開胃😋碧綠萵筍絲好爽脆,味道比較清淡,食咗咁多到濃味菜,一道清淡脆口嘅萵筍黎得更加健康有營。再黎家常豆腐同埋山東水餃🥟,經典嘅上海菜,雖然看似簡單,但要煮得好食真係好考廚師嘅功架!家常豆腐帶有小小辣味,係我最愛嘅紅燒豆腐style. 山東水餃外皮煙靭有咬口,餡料有豬肉同菜,家的味道。日喜樓結合左新派同傳統上海菜嘅精髓,有如遊走老上海巷弄美食。喺銅鑼灣心臟地帶可以搵到性價比咁高嘅菜館真係難能可貴!
日喜樓二訪,可以令我再度去食嘅餐廳通常都係有返咁上下水準!

爆汁生煎包,

杞子花雕醉雞呢道涼菜小吃係我每次食上海野必點🤞🏻

酸菜斑片

碧綠萵筍絲好爽脆,

家常豆腐帶有小小辣味,

2019-09-11
  • 羅春閣爆汁生煎包